In fata camerelor de luat vederi se bat prieteneste pe umar de se aud oasele trosnind. Sau stau de povesti la o cafea in bistroul unui tren intercity. Cu trei zile inaintea Craciunului, familia presedintelui rus Vladimir Putin a fost oaspete la resedinta din Hanovra a familiei cancelarului german Gerhard Schroeder.

Relatiile intre Germania si Rusia par cum nu se poate mai bune si totusi lucrurile nu stau chiar asa, afirma revista germana “Focus”, potrivit careia de vina sint agentii serviciilor secrete.

Fostul ofiter de legatura al KGB la Dresda, devenit apoi sef al serviciilor secrete rusesti si ajuns, intre timp, presedinte la Moscova, a ordonat spionaj intens pe teritoriul Germaniei.

Misiunea agentilor Kremlinului: radiografierea partidelor politice, a liderilor acestora, culegerea de informatii si studii sensibile din lumea economica, din cercetare, administratie si, desigur, din sfera militara. Acestea din urma, pe bani grei.

Un expert din interiorul Serviciului Federal de Combatere a Criminalitatii (Bundeskriminalamt - BKA) a apreciat dimensiunea afacerii la nivelul Razboiului Rece. Ultimele estimari: in Germania activeaza 130 de spioni rusi, angajati la Ambasada de la Berlin, la Consulatele Generale din Bonn, Hamburg, Leipzig si München, beneficiind de imunitate diplomatica, astfel ca nu pot fi cercetati penal.

Potrivit expertului german citat, spionii sint profesionisti absoluti: desi folosesc metodele clasice, sint aproape imposibil de capturat. Uneori se plimba ore in sir si reusesc sa scape de orice urmaritor inainte de a lua contact cu sursele.

Pe de alta parte, se pling expertii BKA, Administratia federala de la Berlin nu este foarte incintata in cazul unor investigatii prea aspre la adresa spionilor lui Putin, preferindu-se musamalizarea afacerii, in locul unei crize diplomatice.

Omul GRU, trimis pachet la Moscova

Serviciilor secrete germane le sta capul insa la alte probleme de actualitate: in primul rind, filierele terorismului islamist. Asa se face ca ultima captura semnificativa a BKA dateaza tocmai din 1999. Atunci a fost retinut un om de afaceri din Saxonia Inferioara care incerca sa vinda unor parteneri rasariteni planurile unei rachete germane. Pedeapsa: trei ani si jumatate privare de libertate.

In urma cu putine saptamini, in nordul Germaniei, situatia a depasit insa cota de avarie. Un ofiter al spionajului militar rusesc GRU a incercat sa obtina, printr-un militar german in termen, informatii secrete ale armatei federale. Misiunea nu a fost un succes: militarul a informat contraspionajul Bundeswehr-ului, iar acesta din urma, precizeaza “Focus”, i-a oferit rusului material manipulat.

Spionul Kremlinului a realizat cursa intinsa, iar scandalul s-a incheiat cu o nota de protest primita pe adresa ambasadei ruse si un bilet de avion retur cu destinatia Moscova.

Spioni deghizati in politisti anti-mafia

Printre agentii Moscovei se numara ofiteri trimisi sa lucreze impreuna cu reprezentantii Berlinului in domeniul combaterii crimei organizate. La Hamburg, de exemplu, mai multe echipe venite din Rusia s-au prezentat politiei hanseate, apoi au inceput sa lucreze pe cont propriu.

Neincrezatori, germanii au decis sa-i urmareasca indeaproape si - surpriza! - i-au prins in flagrant! Supusi tirului de intrebari, rusii au replicat “Adresati-va Cancelariei!”, amenintind cu “contacte la cel mai inalt nivel politic, la Berlin”. Contacte pe care responsabilii guvernamentali federali le dezmint categoric.

Investigatiile sint in plina derulare si se pare ca din lumea agentilor rusi exista scurgeri de informatii catre procuratura germana; unul dintre agenti, de exemplu, lucrind sub acoperirea de corespondent de presa, a vorbit despre legaturile sale cu politicieni, consilieri politici si jurnalisti - datind inca de pe vremea cind Bonn-ul mai era capitala federala.

Sigur ca nici lista agentului, identificat de publicatia germana doar ca “Serghei W.”, nu poate fi luata in serios fara circumspectia aferenta. “Este posibil sa ni se arunce doar un os diversionist de care sa ne ocupam o buna perioada de timp”, conchide, pentru “Focus”, o voce din interiorul serviciilor secrete federale.

(Cristian Stefanescu, “DEUTSCHE WELLE”)

Sute de agenti rusi infiltrati in SUA

O situatie similara se inregistreaza si in Statele Unite, unde numarul spionilor rusi este cel putin egal cu cel al agentilor desfasurati pe teritoriul american de URSS in toiul Razboiului Rece, releva revista “Time” citind surse din comunitatea de informatii.

Autoritatile au identificat 100 de agenti rusi, ce activeaza in SUA sub diverse acoperiri oficiale, insa acesta este doar virful aisbergului, explica oficialii citati, potrivit carora in America se afla o armata de spioni ai Moscovei, care pozeaza in oameni de afaceri, jurnalisti sau profesori, numarul acestora fiind imposibil de precizat.

Agentii incearca sa adune informatii privind tehnologia militara, dar si referitoare ea politica externa a administratiei: planurile si intentiile privind fostele republici sovietice, China, Orientul Mijlociu. O alta tema arzatoare pentru Kremlin este desfasurarea scutului antiracheta.

Una dintre metodele folosite de spionii rusi este infiintarea de firme-paravan, al caror singur scop este de a achizitiona tehnologii sensibile, trimise ulterior in Rusia.

Autoritatile americane nu au prea multe optiuni pentru a curma activitatea spionilor. Chiar daca agentii rusi sint identificati, SUA nu ii expulzeaza de teama ca Moscova va proceda de o maniera similara, trimitindu-i inapoi la Washington pe oamenii de la CIA.

(J.P.)