Primul sondaj de opinie dat publicitatii dupa alegeri indica cifre foarte mari in dreptul Aliantei PNL-PD. Nimic neobisnuit, pentru ca anii au aratat ca orice noua Putere din Romania beneficiaza de asa-numitul "an de miere" din partea populatiei.

Daca, in general, in relatia presa - Putere se vorbeste de o "luna de miere" (care calendaristic s-a incheiat zilele trecute), populatia, de obicei, e mai generoasa, orizontul ei de incredere maxima intinzandu-se pe parcursul unui an de zile. Surpriza sondajului IMAS nu o constituie asadar cresterea - practic peste noapte - a Aliantei, ci procentul maxim de incredere acordat noii guvernari.

Astfel, in ianuarie 2005, 64% din romani sunt convinsi ca lucrurile merg intr-o directie buna, spre deosebire de 57% care erau convinsi de acelasi lucru in ianuarie 1997 (dupa inscaunarea CDR) si doar 40% in ianuarie 2001, dupa castigarea Puterii de catre PSD. Asadar, Alianta D.A. beneficiaza probabil de cel mai generos orizont de incredere in ultimii 15 ani.

Asta indica si faptul ca in cazul unor rateuri dezamagirea poate atinge, de asemenea, procente maxime. Avem de-a face astfel cu o incredere ca lama unui cutit cu doua taisuri. Si, tot spre dosebire de exemplele anterioare, de aceasta data increderea populatiei este in cea mai mare masura personalizata.

Ea poarta un nume: Traian Basescu, presedintele care conform aceluiasi sondaj se bucura de increderea a... 73% din romani! Un "presedinte implicat" - asa cum a anuntat ca va fi si cum este pana acum Traian Basescu - va fi si un presedinte raspunzator in cea mai mare masura pentru succesul sau pentru esecul guvernarii pe care o gireaza.

Mai mult decat oricand pana acum, decontul guvernarii va fi si el extrem de personalizat, asa cum este si increderea populatiei.