Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca noul sistem de compensare a medicamentelor va fi functional de la sfarsitul lunii viitoare.

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a cerut luni, in cadrul sedintei Comisiei de Strategie Terapeutica din cadrul MS, ca in termen de doua saptamani sa i se prezinte listele preliminare, care sa fie afisate si pe pagina de web a ministerului, la adresa www.ms.ro, astfel incat ele sa poata fi consultate de catre toti cei interesati.

Tot luni, au fost stabilite si cateva dintre detaliile tehnice care vor sta la baza constructiei noului sistem de compensare.

Astfel, vor exista doua liste de medicamente compensate, una de baza, care va cuprinde un numar mai mare de medicamente, compensate in proportie de 80%, si cea de-a doua lista cu medicamente de generatie mai noua, care vor fi compensate 40%.

Potrivit MS, aceste procente de compensare ar putea fi modificate, in functie de calculele de evaluare a listelor.

De asemenea, s-a mai stabilit ca listele cu medicamente gratuite si cele acordate in cadrul programelor nationale de sanatate sa fie revizuite intr-o etapa imediat urmatoare.