Agentia de presa rusa APN a transmis de curand un amplu comentariu asupra situatiei din Transnistria, preluat de Agentia Rusia la Zi, comentariu care apreciaza ca iminenta izbucnirea unui nou conflict armat in zona. De obicei tema transnistreana nu figureaza pe agenda canalelor rusesti de televiziune. In Rusia putini stiu unde se afla Dubasari sau Tighina.

Subiectul apare doar cand incepe sa curga sange. Iar agentia APN considera ca dupa cum evolueaza astazi lucrurile, nu a mai ramas mult, afirma Rusia la Zi.

Spre un nou conflict armat

Conferinta de presa a liderului partidului "Rodina - Patria" a devenit senzatia numarul unu a cursei electorale din Republica Moldova. Gheorghe Sima a spus cuvant cu cuvant urmatoarele: "Presedintele Vladimir Voronin a luat curs spre un nou conflict armat pe Nistru".

Pana acum, asemenea declaratii ale unor politicieni rusi si transnistreni erau luate drept aiureli, absurditati si incitare artificiala a starii de isterie din partea Tiraspolului.

Cum asa? Voronin - un comunist, ajuns la putere in Moldova cu un program sincer prorusesc - porneste alt mars impotriva Tiraspolului, rupand acordurile din 1992 de incetare a conflictului militar? Face ceea nu a facut nici Mircea Snegur in ultimii ani ai guvernarii sale, nici Petru Lucinschi in patru ani de mandat?

Voronin vrea sa intre in gratiile Occidentului

Si totusi, politicianul moldovean stie ce spune. Explicatia este foarte simpla.

Speriat de perspectiva absolut reala a unei revolutii portocalii in Moldova pe fondul victoriei revolutiei oranj din Ucraina, de caderea popularitatii partidului comunist pe malul drept al Nistrului (si are de ce, pentru ca nici una dintre promisiunile referitoare la statutul limbii ruse si integrarea in uniunea Rusia si Belarus nu a fost indeplinita) si cresterii ratingului crestin-democratilor,

formatiune prooccidentala, de opozitie, Voronin incearca din toate puterile sa placa si sa intre in gratiile Occidentului.

Momentul ideal

Comunistii nu s-au remarcat niciodata printr-o sensibilitate deosebita fata de chestiuni de morala, iata de ce razboiul din Transnistria poate servi unui singur tel - a ramane la putere cu orice pret. A fost ales momentul ideal pentru declansarea razboiului:

1. Liderii Rusiei si Transnistriei, care l-au sustinut deschis pe Viktor Ianukovici in alegerile din Ucraina, simt acum un oarecare disconfort dupa victoria lui Iuscenko;

2. Absorbita in totalitate de formarea guvernului, Ucraina este incapabila de o reactie activa si operativa la evenimentele din Transnistria; in plus, sponsorii occidentali ii pot ordona noului lider al Ucrainei sa-si "tina gura", noua putere de la Kiev uitand imediat atat despre etnicii ucraineni, cat si despre cetatenii Ucrainei din Transnistria;

3. SUA si UE doresc de mult schimbarea actualului format al operatiunilor de mentinere a pacii din Transnistria si alungarea definitiva a Rusiei si Ucrainei din regiune: le trebuie doar o justificare pentru a interveni si pentru a-si impune propriile reguli pe malul stang al Nistrului.

Reprezentantii Rusiei si Ucrainei - opriti la vama

Pe 6 ianuarie, Ministerul de Externe al Republicii Moldova le-a adus la cunostinta reprezentantilor misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau "noua ordine de organizare a deplasarilor in regiunile estice ale Moldovei", conform carora, pentru a vizita Transnistria, diplomatii straini trebuie sa primeasca o autorizatie speciala din partea conducerii oficiale a tarii.

Doua saptamani mai tarziu, pe 20 ianuarie, ambasadorii Rusiei (Nikolai Riabov) si Ucrainei (Piotr Cialii), impreuna cu seful misiunii OSCE in Moldova, americanul William Hill, au pornit spre Transnistria pentru consultari cu presedintele Igor Smirnov.

Dar, la vama, politia moldoveneasca a oprit masinile cu numere diplomatice ale Rusiei si Ucrainei, invocand hotararea luata cu doua saptamani in urma. In Transnistria a putut trece doar autovehiculul lui Hill, dar oficialul american a renuntat la intalnirea cu Smirnov. A fost, astfel, boicotat un moment important din cadrul eforturilor practice de reglementare politica a conflictului.

Lucrurile nu s-au oprit aici. In aceeasi zi, nu li s-a permit intrarea in orasul Tighina a copresedintelui Comisiei Mixte de Control (CMC), reprezentantul Rusiei, Oleg Astahov, si atasului militar al Ucrainei, colonelul Serghei Serdiuk, care urmau sa participe la o noua sedinta a CMC.

In schimb, expertul militar al OSCE a ajuns fara probleme la destinatie. Dar sedinta CMC nu s-a putut oricum desfasura.

Aceasta actiune dezvaluie fara indoiala planurile presedintelui Voronin. Chisinaul se indreapta direct spre scopul propus - crearea conditiilor pentru escaladarea noului conflict si introducerea in regiune a unui contingent militar occidental.

Pentru a-si atinge telul se impune blocarea activitatii institutiilor actualei operatiuni de pace - Comisia de control si Fortele mixte de mentinere a pacii. Procedand ca atare, Chisinaul ignora acordurile din 1992 privind ordinea de deplasare in zona de securitate, convenita cu CMC, nu cu MAE moldovenesc.

APCE - tot mai intransigenta fata de Rusia

Zilele acestea, la Strasbourg s-a desfasurat sesiunea de iarna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Cu fiecare reuniune, aceasta organizatie adopta o pozitie tot mai intransigenta fata de Moscova: la ultima intrunire APCE, in octombrie, Rusia a fost tinta unor dure atacuri pentru situatia din Cecenia, au avut loc dezbateri legate de relatiilor ruso-georgiene.

Dar cea mai mare surpriza pentru Rusia a fost primirea cu aplauze si urale a interventiei teroristului Ilie Ilascu, care a condus grupul de trista amintire "Bujor" si care este direct responsabil de moartea a zeci de oameni in Transnistria, noteaza APN in acelasi comentariu.

In 1993, Ilascu a fost condamnat la pedeapsa suprema de un tribunal transnistrean, dar sub presiunea sefului diplomatiei ruse, Igor Ivanov, a fost amnistiat si trimis in afara granitelor tarii.

Bush si Putin vor discuta la Bratislava

Pentru 22 februarie a fost planificata, la Bratislava, intalnirea presedintilor Rusiei si SUA. Potrivit adjunctului secretarului de stat pentru relatia cu Europa si Eurasia, Elizabeth Jones, va fi luata in discutie tema reglementarii situatiei din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria.

Multi experti sunt convinsi ca Bush, care intentioneaza sa stabileasca un control deplin al SUA asupa Europei rasaritene, cu alungarea de acolo a Rusiei, ii va da un ultimatum lui Putin vizand indeplinirea de catre Rusia a intelegerilor din 2000, de retragere a armatei ruse din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud.

Ce atitudine va aborda Putin? ii vor ajunge puterea si curajul pentru a-i spune "NU" colegului sau de peste Ocean? Sau regiuni intregi, impreuna cu sute de mii de oameni, in sufletelor carora nu a secat credinta in Rusia-salvatoare, vor cadea victime Marelui Joc al Tablei de sah?, isi incheie comentariul ziaristul de la APN.

Agentia Rusia la Zi