Crede cineva ca, dupa toate dezvaluirile privind tunurile imobiliare ale familiei Huza, vor mai exista multi romani care sa creada in dreapta judecata a Presedintelui Tribunalului Bucuresti? Isi inchipuie Maria Huza ca va mai putea beneficia, in continuare, de respectul celorlalti magistrati?

Imbracata cu una dintre celebrele sale haine de blana, Maria Huza bintuie de citeva zile pe culoarele Administratiei Fondului Imobiliar, implorind sau amenintind pe toata lumea care crede ea ca ar putea s-o scoata din incurcatura imobiliara in care a intrat.

Peste citeva zile, e asteptata cu explicatii in fata Consiliului Superior al Magistraturii si e dispusa sa faca orice pentru a demonstra ca, vezi Doamne, n-a incalcat nici o lege. Imi sopteste o chitanta ca si-a achitat grabnic toate ratele pe care le avea de platit pina in 2015 pentru apartamentul obtinut din fondul locativ destinat tinerilor casatoriti.

Ba un birou mai vechi de la AFI imi spune ca a venit inclusiv cu un text gata pregatit, pe care a cerut citeva stampile salvatoare. Poate o sa le obtina. La fel cum, daca-si mai flutura haina de blana citeva zile prin te miri ce birouri, o sa scoata si o justificare pentru apartamentul obtinut, tot pe ochi frumosi, si de fiica ei, Diana Huza.

Apoi, in graba, o sa ticluiasca o explicatie si pentru apartamentul RAPPS de trei camere in care sta cu chirie modica si fara a avea dreptul, fiul ei, Razvan Huza, consilier prin Ministerul de Externe. Cu doua, trei telefoane si cu multa ingaduinta din partea colegilor, ma tem ca ar putea iesi chiar basma curata.

Ar fi trist. Maria Huza nu este un simplu functionar public care, in binecunoscutul stil dimbovitean, da citeva tunuri si reuseste sa ia intregii familii un acoperis deasupra capului. Maria Huza este Presedintele Tribunalului Bucuresti si membru in Consiliul Superior al Magistraturii. Maria Huza judeca oameni, da pedepse, distruge sau salveaza vieti.

Maria Huza este membru in forul spre care se indreapta, de anul trecut, toate sperantele noastre legate de independenta si corectitudinea Justitiei. Maria Huza este magistrat si are de respectat un statut si, mai ales, legea.

Crede cineva ca, dupa toate dezvaluirile privind tunurile imobiliare ale familiei Huza, vor mai exista multi romani care sa creada in dreapta judecata a Presedintelui Tribunalului Bucuresti? Isi inchipuie Maria Huza ca va mai putea beneficia, in continuare, de respectul celorlalti magistrati?

Citi dintre cei care vor ajunge la judecata CSM vor mai avea incredere in aceasta institutie, cita vreme unul dintre membrii ei va fi, pentru multi ani de-acum incolo, Maria Huza, Judecatoarea-fara-de-lege?

Nu stiu si nici nu ma intereseaza ce criterii vor sta la baza deciziei pe care o va lua Consiliul Superior al Magistraturii in cazul Huza. Noi, ca ziaristi, ne-am facut datoria. Mai mult, am pus la dispozitia membrilor CSM si actele pe care ne-am bazat atunci cind am hotarit sa publicam aceasta ancheta.

Materialul jurnalistic n-are nici o fisura, dar, pentru ca nu sintem magistrati, ar fi nedrept sa invocam vreo sentinta. Membrii CSM vor decide.

Exista insa un lucru foarte grav, pe care opinia publica trebuie sa-l judece. Cazul Huza arata, in mod evident, legaturile dintre unii judecatori si unii oameni politici. Cazul Huza deseneaza alte mari semne de intrebare peste independenta Justitiei.

Ar fi beneficiat Maria Huza, in doi timpi si trei miscari, de apartament in buricul Bucurestiului daca nu ar fi avut o relatie speciala cu Rodica Stanoiu? S-ar fi facut Gherasim de la Sectorul 1 luntre si punte in incercarea de a gasi o casa pentru Maria Huza daca n-ar fi existat directive de la partid in acest sens? Dar Vanghelie de la Sectorul 5, cite case e in stare sa scoata din buzunar, ca

David Copperfield, pentru alti simpli functionari BCR, precum fiica Mariei Huza? Si cite apartamente cu trei camere pe Magheru a mai inchiriat RAPPS altor consilieri, fie ei si din Ministerul de Externe, pe care nu-i cheama Razvan Huza?

Din punctul meu de vedere, lucrurile sint clare. Maria Huza ar trebui sa dispara urgent din magistratura pentru ca, din acest moment, numele ei va fi asociat in permanenta cu neincrederea romanilor in actul de justitie.

Degeaba incearca in acest moment doamna Huza sa demonstreze ba ca n-a luat casa cu dobinda subventionata, ba ca avea dreptul la o locuinta data de primarie potrivit nu stiu carui paragraf de lege.

Faptul ca isi flutura, de zile intregi, haina de blana prin diverse birouri, incercind orice pentru a scapa basma curata, ma face sa cred ca, desi are virsta inceputului de intelepciune, n-a inteles nimic din palmele pe care viata i le tot trage de citeva zile, asteptind sa-i crape obrazul de rusine.