Edouard de Rothschild, unul dintre marile nume ale capitalismului mondial, fiu al Baronului Guy de Rothschild, cumpara, cu 20 de milioane de euro, 37% din actiunile ziarului francez de stinga «Libération», creat acum 31 de ani de filosoful Jean Paul Sartre.

Presa cotidiana franceza are probleme financiare, pentru ca nici numarul cititorilor, nici incasarile din publicitate nu sint suficiente. Costurile de fabricatie sint mari, iar distributia costa scump. La aceste cauze se adauga concurenta facuta de ziarele gratuite si de Internet.

Cu astfel de dificultati se confrunta si cotidianul «Libération», infiintat in urma cu 31 de ani de filosoful Jean-Paul Sartre si de militantul de extrema stinga, pe atunci, Serge July.

Jurnalul intelectualilor

La inceput, ziarul propaga ideile miscarii radicale din mai 1968, combatind fara menajamente sistemul capitalist. De-a lungul timpului, «Libération» s-a adaptat unor noi idei, impuse de cursul istoriei, mai ales de caderea Zidului de la Berlin, dar si-a pastrat orientarea de stinga, chiar daca, independent, nu s-a sfiit sa-i critice pe socialistii francezi cind au fost la putere.

In ciuda unei popularitati nedezmintite de-a lungul anilor, mai ales in rindul tinerilor si intelectualilor, «Libération» a cunoscut mai multe momente dificile din punct de vedere financiar, fiind obligat sa accepte diferiti investitori printre actionari.

Angajatii accepta tranzactia

Cel mai recent actionar al cotidianului este Edouard de Rothschild, care cumpara, cu 20 de milioane de euro, 37% din actiuni.

Dintre cei 376 de salariati ai cotidianului «Libération», 342 au participat la votul organizat pentru validarea ofertei facute de Edouard de Rothschild. Doua dintre cele trei colegii de votanti, in care au fost repartizati angajatii dupa meserii, s-au pronuntat in favoarea „intrarii“ bancherului in capitalul publicatiei.

Redactorii si personalul administrativ s-au pronuntat majoritar pentru, personalul de fabricatie a votat contra. In total, 196 de salariati au fost favorabili aportului de capital, 130 contra, restul voturilor exprimate fiind nule.

In felul acesta, Edouard de Rothschild va controla 37% dintre actiunile ziarului «Libération», cu posibilitatea de a ajunge la 49%, iar dreptul sau de vot in Consiliul de administratie va fi limitat la 40%. Salariatii publicatiei pastreaza o minoritate de blocaj de 33,34%.

Trebuie spus ca aceasta injectie de capital era vitala pentru cotidianul de stinga, care, cu numai 150.000 de exemplare comercializate zilnic, a ajuns la datorii de 18 milioane de euro.

Stingistul familiei Rothschild

Edouard de Rothschild face parte dintr-o dinastie de bancheri. El este fiul Baronului Guy de Rothschild si poarta prenumele celebrului sau bunic. Dupa studii de drept si un MBA in finante la New York, Edouard lucreaza in banca infiintata de fratele sau David, dupa care se hotaraste sa ia o vacanta prelungita, pentru a elabora alte proiecte.

In sinul familiei Rothschild, Edouard este considerat un stingist. In cercurile pariziene este descris ca un dandy. Poseda cai de curse si de dresaj, pe care ii calareste chiar el.

Apropiat al lui Nicolas Sarkozy, presedintele puternicei formatiuni franceze de dreapta UMP, Edouard de Rothschild afirma ca are prieteni atit in cercurile politice de dreapta, cit si in cele de stinga, dar ca nu face, personal, politica.

In ceea ce priveste achizitionarea actiunilor la «Libération», proaspatul magnat al presei franceze declara ca intentioneaza sa foloseasca aceasta baza pentru a constitui un adevarat grup de presa. Rothschild anunta ca se va implica in organizarea, gestiunea si strategia de dezvoltare a ziarului, dar promite ca nu se va amesteca in politica redactionala.