Marian Voicu a terminat si Ingineria si Economia in Iasi. Si a venit la Bucuresti pentru a realiza „TVR Direct“, apoi „Vorbe despre fapte“ si „Jurnalul financiar“. Ce a dobindit in schimb? Un salariu cit un aparat foto profesionist si o casa in bloc aproape seismic.

Intrebari moi

Cred ca in presa romaneasca nu se mai pun intrebari cu zimbetul pe buze si pe ton calm. Se pun intrebari pe un ton rautacios, inchizitorial. Se pot pune intrebari politicos si cu zimbetul pe buze si asta nu inseamna ca nu obtii raspunsul dorit.

Intimidare sau avint in fata invitatilor?

Recunosc, sint restantier la un oarecare bun-simt in a discuta cu omul politic. Dupa mine, omul politic este expus parca prea mult. Nicaieri in lume omul politic nu e vedeta de televiziune, ca la noi. Cum scoate un porumbel un om politic, trebuie sa vina la televiziune sa se spovedeasca. Nu cred ca e cazul. Dar aduce audienta.

Coordonarea prin casca

Asta cu casca si cu basca e o legenda. Trebuie sa ai o casca, ca sa stii cind iti intra o beta, ce SMS-uri de bine sau de rau ai... chestia asta cu intrebarea ce vine in casca de la Moscova sau de la Washington. Producatorul meu e o colega, cu ea si cu alti doi redactori gindim emisiunea. Asa cum si tu ai un coleg care pagineaza ziarul si iti mai taie din cuvinte.

Unde este ascuns moderatorul?

Nu moderatorul trebuie sa iasa la suprafata. Moderatorul trebuie sa-l scoata in evidenta pe invitat. Intr-un show, invitatul conteaza.

Banii

Cistig binisor. Mi-am luat de o grija, grija zilei de miine. M-am mutat de la Iasi de vreo doi ani si cu banii de pe casa de acolo abia am platit avansul pentru apartamentul din Bucuresti. Am intrat in credit ipotecar ca orice om.

Casa

La etajul sase, pe linga Cismigiu. Mereu ma uit la gradul lui seismic, dar e OK. Sotia mea a vrut sa stea in centru. Si stam in centru.

Masina

Opel albastru de zece ani am si vreau Opel albastru de cinci ani. Vreau sa-l dau repede, fiindca baietii de pe strada ma lasa frecvent fara oglinzi, fara stergatoare. Am cumparat, dar cred ca tot pe ale mele. Imi place Opelul, nemtii fac lucruri temeinice. E adevarat, fac si alte marci de masina, dar acelea le vad la invitati. Plus ca nu am curte sa tin ca lumea o masina adevarata.

Ce fel de om este Marian?

Un om bun. Nu tin neaparat sa fac ceea ce fac. Daca miine mi s-ar spune „nu mai faci asta“, nici o problema... Lucrurile care conteaza in viata mea nu ma obliga sa fac porcarii. Conteaza cu adevarat sa nu-i dezamagesc pe oamenii la care tin.

Pasiuni ascunse

Fotografia. Am avut si laborator, stateam cu patura in geam... dar acum nu mai exista substante. Mereu stateam agatat cu aparatul pe git si pozam oameni. Colectionam oameni. In Romania, este greu sa le faci o poza oamenilor. Te injura, te intreaba cit le dai. Probabil se gindesc ca e un soi de vampirism energetic. In strainatate, pe unde am fost, oamenii iti spun „multumesc“.

Colectionez oameni pe care-i descopar. Uite, m-ai intrebat de salariu. Din salariul meu pot sa-mi cumpar un aparat foto profesionist, mecanic, bineinteles. Acolo e placerea, sa joci personajul din diafragma.