Romania va modifica, in cursul acestui an, actele legislative care reglementeaza libera circulatie a capitalurilor pentru cetatenii romani si cei din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European, pentru a asigura drepturi egale tuturor acestor cetateni, cu exceptia perioadelor de tranzitie negociate.

Eliminarea oricarei discriminari va fi operationala de la data aderarii, cu exceptia dreptului de achizitionare de terenuri si a dreptului de achizitie asupra terenului pentru resedinta secundara de catre persoanele fizice din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European, pentru care au fost negociate perioade de tranzitie de 7 si 5 ani dupa data aderarii.

Eliminarea barierelor in calea liberei circulatii a capitalurilor reprezinta angajamente asumate de Romania in cursul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Aceste aspecte au fost discutate in cadrul reuniunii privind capitolul 4 - Libera circulatie a capitalurilor, care a avut loc luni, 1 februarie 2005, la sediul Ministerului Integrarii Europene. Reuniunea a fost condusa de dl. Leonard Orban, Negociator Sef cu Uniunea Europeana.

"De la data aderarii la Uniunea Europeana, cetatenii romani vor intra pe piata interna a UE pentru care nu vor exista granite pentru libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor. Intrarea pe aceasta piata de 500 de milioane de locuitori presupune si eliminarea prevederilor care ii discrimineaza pe cetatenii sau firmele din UE care doresc sa vina in Romania.

Aceste prevederi, fie ca este vorba despre tarife diferentiate, conditionarea desfasurarii unei activitati de posesia cetateniei romane sau de cunoasterea limbii romane etc. vor trebui eliminate cel mai tarziu pana la data aderarii, cu exceptia perioadelor de tranzitie agreate", a aratat Negociatorul Sef cu UE.

In cadrul reuniunii, au fost analizate, pentru eliminarea discriminarilor intre cetatenii romani si cei din UE (tarife diferentiate, necesitatea cetateniei ori a domiciliului in Romania pentru desfasurarea unor activitati in tara noastra etc.).

Printre actele normative analizate s-au numarat: Legea 231/1998 privind stimularea investitiilor directe, Legea 54/ 1998 privind circulatia juridica a terenurilor, Legea arendarii 16/ 1994, Ordonanta de Guvern privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, Ordinul 422/2001 pentru

aprobarea Regulamentului privind conditiile de desfasurare a activitatilor de pescuit comercial in apele Marii Negre, Legea 654/2001 pentru modificarea si completarea Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, Legea nr. 333/8.07.2003 care abroga Legea 18/1996 privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, OUG 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale etc.

Romania a mai realizat si continua monitorizarea si eliminarea barierelor la nivel central si local la capitolele Libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor.