In perioada 04-20 februarie 2005, la sala Elvira Popescu, va avea loc Retrospectiva Filmele Anului 2004. Aflat la cea de-a cincea ediţie, acest eveniment grupează cele mai bune 10 filme ale anului precedent, filme alese de criticii şi ziariştii de specialitate.

Retrospectiva se va deschide in 4 februarie la ora 19.00 cu un Spectacol de Gală la care au fost invitate numeroase personalităţi din domeniul cinematografiei (actori, regizori, producători, distribuitori, proprietari de săli, critici) precum şi vedete TV.

In cadrul Galei, vor fi prezentate diverse statistici referitoare la anul cinematografic 2004, Topul criticilor, Topul spectatorilor.

Vor fi trecute in revistă, in avanpremieră, cele mai importante filme care urmează a rula in Romania in 2005.

De la ora 20.00 va avea loc proiecţia celui mai bun film al anului 2004 – „DOGVILLE” cu NICOLE KIDMAN in rolul principal, film distribuit in Romania de INDEPENDENŢA FILM.

Intrarea la Spectacolul de Gală şi la proiecţia din 4 februarie se va face pe bază de invitaţii, dar se vor pune in vinzare si bilete in limita locurilor disponibile.

Cinefilii sint avertizaţi că Retrospectiva reprezintă ultima ocazie de a vedea sau revedea cele mai bune filme ale anului 2004, fiind foarte puţin probabil ca acestea să mai fie programate ulterior in vreo altă sală de cinema din Romania.

Preţul unui bilet, la oricare din proiecţii este de 40.000 lei (35.000 pentru aderentii Institutului Francez).

Pe toată perioada Retrospectivei, reprezentanţii presei au acces gratuit, pe bază de legitimaţie, in limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de INSTITUTUL FRANCEZ şi AGENŢIA CHAMPIONS.

TOP 10 ROMANIA 2004

Din cele 165 de premiere cinematografice care au avut loc in salile din Romania in 2004, criticii au ales cele mai bune 10 filme :

Titlu

1 - Dogville

2 – Eterna strălucire a minţii neprihănite

3 – Rătăciţi printre cuvinte

4 - Elephant

5 - Kill Bill 1 + 2

6 – Reconstituirea unei iubiri

7 – Misterele fluviului

8 – Invaziile barbare

9 - Niki Ardelean, colonel in rezervă

10 – Peştele cel mare