Indiferent de decizia care va fi luata la finalul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI), BNR are deja pregatite o serie de schimbari legislative care sa permita liberalizarea contului de capital in acest an.

Dintre toate masurile monetare pe care BNR trebuie sa le implementeze in acest an, cea mai grea este cea referitoare la accesul nerezidentilor pe termen scurt la depozite bancare in lei, numita pe scurt liberalizarea contului de capital. Negocierile cu FMI vizeaza si acest aspect.

Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu a avansat deja ideea amanarii liberalizarii contului de capital pentru a doua jumatate a anului sau inceputul anului viitor, chiar daca exista serioase presiuni din partea Comisiei Europene pentru respectarea conventiilor deja semnate cu BNR.

Banca Centrala refuza sa faca vreo declaratie oficiala referitoare la data liberalizarii contului de capital, chiar daca la finele anului trecut a fost stabilit prin Regulamentul Valutar ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tarziu la data de 10 aprilie 2005.

Chiar daca exista argumente pro si contra liberalizarii cat mai rapide a contului de capital, BNR nu pierde vremea, iar directia de reglementari a institutiei a pregatit deja o circulara pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr.1/2004 privind efectuarea operatiunilor valutare.

Respectiva circulara a BNR, aflata momentan in stadiul de proiect deoarece nu exista inca o data certa pentru liberalizarea contului de capital, va fluidiza piata operatiunilor de schimb valutar. Dupa intrarea in vigoare a modificarilor, piata operatiunilor de schimb va fi mult largita, cuprinzand si entitati de pe piata de capital.

Modificarile legislative ale Regulamentului Valutar vor permite accesul pe piata valutara a unor "entitati care beneficiaza de prevederi exprese", in primul rand de SSIF (societati de servicii de intermediere financiara), adica intermediarii financiari autorizati de CNVM pentru a realiza intermedieri financiare specifice pietei de capital din Romania.

"Dincolo de aspectul mentionat al liberalizarii serviciilor financiare, putem spune ca avem de-a face cu o evolutie fireasca, necesara stimularii tranzactiilor pe piata de capital prin avantaje indirecte oferite clientilor investitori - respectiv facilitarea schimbului valutar", declara Cosmin Brendea, analist bancar Smith&Smith.

Noile entitati care vor avea acces pe piata valutara vor trebui doar sa inregistreze operatiunile de schimb la BNR, nu sa obtina autorizatie pentru fiecare operatiune. Documentele justificative pentru cumpararea sau vanzarea de valuta, controlul asupra originii banilor de pe piata valutara vor fi cerute de fiecare institutie acreditata sa intermedieze schimbul valutar.

Se va liberaliza accesul pe piata valutara interbancara din Romania pentru rezidenti si mai ales pentru nerezidenti, atat pentru efectuarea de operatiuni curente (cum sunt tranzactiile care decurg din operatiuni de comert international - import/export - cu bunuri sau servicii, plati si incasari legate de impozite si taxe, cheltuieli decurgand din intretinerea proprietatilor detinute in

strainatate, repatrierea veniturilor nete din dividende, chirii, dobanzi etc.

), dar si pentru operatiuni de capital (cum sunt investitiile directe, constituiri de firme), investitii imobiliare sau operatiuni cu instrumente financiare, titlurile organismelor de plasament colectiv, instrumente financiare tranzactionate pe piata monetara, operatiuni in conturi curente si de depozit deschise de rezidenti in strainatate sau de nerezidenti in Romania, imprumuturi si credite

financiare, transferuri de capital cu caracter personal (imprumuturi intre persoane private, donatii. dote, mosteniri), transferuri realizate de emigranti din sumele economisite etc.

Accesul mai liber al nerezidentilor pe piata valutara din Romania va crea insa si premisa realizarii unor operatiuni speculative de catre acestia in momentul in care data liberalizarii va deveni efectiva (in cazul Ungariei, de exemplu, au existat intrari de trei miliarde de euro in primele minute ale datei efective in care a avut loc liberalizarea).

Principalele modificari ale Regulamentului Valutar

• Intermedierea de operatiuni de schimb valutar de catre societatile de investitii financiare, fonduri de investitii, institutii de credit ipotecar, societati de asigurari pe partea de asigurari cu acumulare de capital si alte societati care vor intermedia obligatiunile ipotecare

• Documentele justificative pentru realizarea operatiunilor de schimb vor fi cele stabilite de bancile comerciale pentru rezidenti, iar pentru nerezidenti se are in vedere eliminarea oricaror documente care sa probeze provenienta legala a sumelor detinute in lei

• De la 1 ianuarie 2006, nu se mai supun autorizarii BNR operatiunile in conturi curente si de depozit deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora.