Fondurile de pensii ocupationale vor putea incepe sa se infiinteze de anul acesta, imediat dupa publicarea normelor CSA in Monitorul Oficial. Marile companii de asigurari asteapta insa o lege mai buna pentru a intra pe piata. Deducerea de 200 de euro pentru contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale poate deveni anul acesta mai mult decat o prevedere "pe hartie".

Acordata prin Codul fiscal si anul trecut, facilitatea nu a fost accesata de nici un roman pentru simplul motiv ca nici o astfel de schema nu a putut fi infiintata. Acum, legea care reglementeaza domeniul (Legea nr. 249/2004) are si un prim set de norme de aplicare.

Aprobate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si trimise pietei spre consultare, normele stabilesc toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii fondurilor, actionarii si conducerea acestora, documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei de la CSA (in termen de 30 de zile de la depunerea documentatiei) si situatiile in care aceasta poate fi retrasa,

modul de stabilire a comisioanelor, forma contractului-cadru de administrare. Angajatorii si sindicatele nu vor putea propune angajatilor decat participarea la schemele autorizate de CSA.

Participantii la fonduri trebuie informati in termen de 30 de zile cu privire la orice modificare sau completare a schemei de pensii, dar si ei au obligatia de a anunta angajatorul cu 20 de zile inainte intentia de suspendare, modificare sau incetare a contributiei. "Publicarea normelor in Monitorul Oficial va permite companiilor sa inceapa sa infiinteze fonduri de pensii ocupationale.

Problema este ca in forma actuala legislatia nu genereaza un interes prea mare din partea jucatorilor internationali importanti", spune Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR). In fapt, nici o norma nu poate fi mai buna decat legea in aplicarea careia a fost emisa, nici nu poate modifica prevederi contestate ale acesteia.

"Desigur, a fost folosita ca sursa de inspiratie si legislatia internationala, insa aceasta a fost adaptata la specificul Legii nr. 249/2004, iar sa adaptezi este uneori mai dificil decat sa pornesti de la zero", a declarat Nicolae Crisan, presedintele CSA.

Dan Constantinescu, membru in Consiliul CSA, adauga: "Chiar daca eram la curent cu obiectiile potentialilor reprezentanti ai pietei in privinta legislatiei in domeniu, misiunea noastra a fost aceea de a produce reglementari in respectul legii, pentru simplul motiv ca normele de aplicare sunt subsecvente actului normativ de baza si au darul de a-l explicita, de a-l detalia si, in nici un caz de

a-l modifica sau a-l corecta". Au ramas, astfel, nemodificate prevederile care, potrivit companiilor financiare, vor descuraja marii jucatori sa intre pe o piata in care nu pot fi atrase participatii de la nici 500.000 de persoane.

Potrivit lui Tudor Moldovan, piata este limitata de faptul ca legea blocheaza accesul angajatilor din companiile cu datorii la stat si la furnizorii de utilitati, functionarilor publici, medicilor sau profesorilor. De asemenea, administratorii viitoarelor fonduri sunt obligati sa asigure un randament minim de 1% in fiecare an.

Ceea ce inseamna ca suma totala primita la pensie nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, ajustate cu inflatia si scazand comisioanele percepute, plus un profit anual real de cel putin 1%. APAPR propune ca randamentul minim investitional sa fie legat de randamentul oferit la titlurile de stat pe termen lung.

"In perioada urmatoare, vom continua demersurile pentru modificarea legii la membrii noului Parlament si la noua conducere a Ministerului Muncii", spune Moldovan. Chiar daca ar putea fi modificata, legea actuala va primi in continuare un nou pachet de norme de aplicare de la CSA.

In zilele urmatoare, companiile interesate sa intre pe piata vor afla si detalii legate de modul in care se va face evaluarea activelor, de restrictiile in investirea banilor contribuabililor si de alte aspecte necesare functionarii efective a fondurilor.

Reguli pentru participanti

• Nu poate fi ales decat fondul selectat la nivel de unitate sau ramura, de catre angajator si sindicat.

• Mutarea la alt fond se poate face doar la schimbarea locului de munca

• Angajatul poate cere deducerea a 200 de euro pe an, la impozitul pe venit, iar angajatorul, tot atat, la impozitul pe profit. La astfel de contributii se poate obtine o pensie de 60-80 de euro, dupa 20 de ani.

• Orice actiune in instanta, daca vi se incalca drepturile, este scutita de taxa de timbru

• Banii nu pot fi retrasi inainte de pensionare decat in caz de deces (de catre mostenitori) sau invaliditate.