O data cu apropierea de 2007, data la care este programata aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, trebuie sa eliminam "obstacolele" din calea liberei circulatii a capitalurilor.

Romania va modifica, in cursul acestui an, actele legislative care reglementeaza libera circulatie a capitalurilor pentru cetatenii romani si cei din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European, pentru a asigura drepturi egale tuturor acestor cetateni, cu exceptia perioadelor de tranzitie negociate.

Liberalizarea pietei de capital va incepe de anul acesta si se va finaliza in 2007, la momentul aderarii.

Din aprilie, acest an, strainii ar putea sa primeasca dreptul de a constitui depozite in lei, ceea ce va duce la o apreciere a monedei nationale, deoarece se va vinde multa valuta.

Din 2007, va fi operationala legea care va permite libera circulatie a capitalurilor pentru cetatenii din UE, cu exceptia dreptului de achizitionare de terenuri si a dreptului de achizitie asupra terenului pentru resedinta secundara, pentru care au fost negociate perioade de tranzitie de 7 si respectiv 5 ani dupa data aderarii.

O data cu integrarea, cetatenii romani vor intra pe piata interna a UE, unde nu vor exista granite pentru libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor.

Intrarea pe aceasta piata presupune acelasi lucru pentru cetatenii sau firmele din UE care vor sa vina in Romania.

Liberalizarea circulatiei capitalurilor va duce la o egalizare rapida a preturilor proprietatilor imobiliare, desi decalajul dintre veniturile "romanesti' si cele "europene" se va reduce mult mai lent, spune Cristian Dogaru, editor la saptamanalul de afaceri Banii Nostri.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, sustine ca estimarile pentru 2005 evidentiaza investitii straine directe care ar putea depasi trei miliarde de euro.

Totodata, se preconizeaza ca liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei ar aduce in Romania fonduri speculative de aproximativ doua miliarde de euro.

Actele normative care sunt vizate pentru adaptare la cerintele UE sunt: Legea privind stimularea investitiilor directe, Legea privind circulatia juridica a terenurilor, Legea arendarii si alte legi si ordonante de guvern care sunt in neconcordanta cu angajamentele Romaniei fata de UE.