Incet, dar sigur, posesorii de carduri bancare au inceput sa renunte la plata cumparaturilor cu numerar in favoarea celei electronice. De Sarbatori, romanii au batut recordul.

Publicitatea intensa facuta platii cu cardul de bancile comerciale, comoditatea si siguranta tranzactiilor, cresterea numarului comerciantilor care accepta plata cu cardul i-au determinat pe posesorii de carduri sa umble cu mai putin numerar in buzunare.

In decembrie, romanii au dat buzna in magazine supermarketuri, restaurante si au platit cu cardul in valoare de multe zeci de milioane de dolari.

Crestere cu 86% fata de anul precedent

Visa International a anuntat ieri ca, in luna decembrie 2004, romanii au tranzactionat pe cardurile Visa 33,37 milioane de dolari, in crestere cu 86% fata de anul precedent. Numarul total de tranzactii realizate in Romania in decembrie 2004 de catre detinatorii romani de carduri Visa a ajuns la 580.617 de tranzactii.

Faptul ca romanii au inceput din ce in ce mai mult sa recunoasca siguranta si confortul cumparaturilor pe cardurile Visa, in loc de a folosi nu-merar, mai ales in perioada Sarbatorilor, a fost dovedit inca o data de cresterea cu 137% a valorii tranzactiilor la comercianti din aceasta perioada.

De remarcat este faptul ca jumatate din numarul total al tranzactiilor s-au facut in locatiile comerciale, unde romanii si-au folosit cardurile Visa pentru a cheltui mai mult de 13,7 milioane de dolari, realizind 283.000 de tranzactii in luna decem-brie 2004.

Numai in zilele de 24 si 25 decembrie s-au cheltuit peste 3 milioane de dolari, in timp ce in perioada Anului Nou (30-31 decembrie) s-au cheltuit 2,3 milioane de dolari.

Supermarketul, preferatul romanilor cu card

Cifrele arata ca supermarketurile sint locurile unde cardurile Visa s-au dovedit a fi cea mai buna modalitate de plata pentru cumparaturile de Sarbatori - 4,6 milioane de dolari au fost cheltuiti (o crestere anuala de 134%), reprezentind 34% din totalul valorii tranzactiilor cu cardurile Visa la comercianti in decembrie 2004.

Imbracamintea s-a dovedit a fi cadoul preferat cumparat cu cardurile Visa, romanii cheltuind mai mult de 1,6 milioane de dolari pe articole de imbracaminte - cu 200% mai mult decit in decembrie 2003. Este de remarcat cresterea cheltuielilor in magazinele alimentare, baruri, restaurante si fast food-uri, reprezentind 3,1% din totalul cheltuielilor cu cardurile Visa in aceasta perioada.

Comparativ cu decembrie 2003, cresterea in cazul restaurantelor a fost de 72% , baruri - 187% si restaurante fast food - 328%. Romanii au mai cumparat cu cardurile Visa si mobila (355.745 de dolari), cosmetice (355.488 de dolari) si produse de telecomunicatii (325.269 de dolari).

La nivel global, ziua de virf a fost 23 decembrie cind sistemul global de procesare VisaNet a procesat 107 de milioane de tranzactii, in valoare de 7,7 miliarde de dolari.