Benzina si motorina, precum si bauturile alcoolice si produsele din tutun s-ar putea scumpi inca de la 1 aprilie, fata de 1 iulie, cum era initial programat, ne-au declarat surse apropiate negocierilor cu FMI.

"S-au facut mai multe scenarii pentru a vedea in ce masura vom reusi sa acoperim cheltuielile prevazute in buget, precum si incasarile mai mici ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare. Scenariul devansarii majorarii accizelor este foarte plauzibil", ne-au mai spus sursele citate.

Pe de alta parte, in negocierile cu FMI, autoritatile romane incearca sa gaseasca solutii, astfel incat sa nu fie nevoie de o majorare suplimentara a accizelor. "Exista si varianta ca o parte din majorarea de acciza, prevazuta pentru 2006, sa fie realizata in acest an.

Am luat in calcul chiar triplarea accizelor pentru unele produse, cum ar fi cele de tutun, unde nivelul de crestere a accizei este mult mai mic decat in cazul altor produse. Pentru uleiuri minerale s-ar putea ca doar jumatate din cresterea prevazuta pentru anul viitor sa fie aplicata din acest an", ne-au mai spus sursele citate.

Acestea au declarat insa ca, cel mai probabil, o decizie finala privind majorarea suplimentara a accizelor ar putea fi luata in luna aprilie, cand vor avea loc noi consultari cu expertii Fondului, in functie de rezultatul incasarilor la Bugetul de stat dupa primele trei luni de aplicare a cotei de 16% la impozitul pe venit si la cel pe profit.