Din productia totala de sturioni si caviar obtinuta anul trecut, peste 40% a fost braconata si vanduta pe piata neagra, ne-a declarat Nicolae Dimulescu, presedintele patronatului Rompescaria. "In zonele unde se pescuieste morun sau pastruga, pescarii vand kilogramul de caviar cu 2 milioane de lei. La export, acest produs de lux ajunge la preturi de peste 40 milioane de lei/kg.

Carnea de sturion este ceva mai ieftina, se poate cumpara de la pescari la aproximativ 300.000 lei/ kg, iar la export ajunge la cel putin 700.000-1 milion de lei/kg", a precizat presedintele Rompescaria.

Pe de alta parte, pescarii de la Isaccea ne-au declarat ca pe piata neagra icrele embrionate se vand cu 0,5 euro bucata, iar puietul de sturion, cu 5-6 euro/bucata.

Pestele se va scumpi cu 2-3%

In perioada urmatoare, pretul pestelui vandut in magazine va creste cu 2-3%, daca tarifele la energia electrica vor creste cu 10%, cum se preconizeaza, a mai spus Nicolae Dimulescu. "La pestele de consum, preturile sunt aceleasi din 2003. Putem vorbi de o scumpire doar daca vor creste tarifele la energia electrica", a spus seful patronatului.

El a precizat ca productia de peste din Dunare, anul trecut, a fost de numai 644 tone si ca in anii ’80 din Dunare se pescuiau intre 9.000 si 11.000 tone de peste.

Locul trei in lume la exportul de caviar

Pentru 2005, Romania a propus organizatiei internationale care reglementeaza comertul cu sturion si produse de sturion -CITES - o cota de pescuit de circa 40 tone pentru aceasta specie si 3,5 tone pentru icre negre, informeaza Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). Potrivit datelor CNAFP, cota solicitata este cu circa 4.000 tone mai mica decat in 2004.

"Chiar daca aceste cote nu sunt foarte mari, Romania se situeaza pe locul al treilea in topul tarilor exportatoare de icre si sturioni. Pe primul loc se afla Iranul, iar pe locul doi este Rusia. Germanii sunt mari exportatori de icre embrionate si puiet de sturioni", a subliniat presedintele Rompescaria. Dimulescu a adaugat ca nu exista corelari intre cantitatea pescuita de sturioni si caviar.

"Cota la export pentru sturion in 2004 a fost de 18,6 tone, iar la caviar a fost de 3,4 tone. In realitate, din maximum 18,6 tone de sturioni nu se pot produce mai mult de 2 tone de caviar. Restul de 1,4 tone de caviar reprezinta piata neagra. In urma cu un secol, tara noastra inregistra, anual, capturi de circa 1.300 tone de sturioni si 8 tone de caviar", a mai declarat Nicolae Dimulescu.

Pe de alta parte, reprezentantul patronatului a mai spus ca in Romania au fost importate, anul trecut, foarte multe "gunoaie de peste" ramase in depozitele din vestul Europei, deoarece flota de pescuit nu a adus nici un gram de peste. "Importurile de peste oceanic, in 2004 au fost de circa 50.000 tone.

Flota de pescuit aducea, in trecut, peste 150.000 tone de peste oceanic", a precizat Dimulescu.

Subventii pentru sturion, somn si stiuca

In acest an, autoritatile vor asigura o subventie pentru pestele de consum (salau, stiuca, somn) de circa 10.000-12.000 lei/kg. "In aceasta perioada, lucram la un proiect privind acordarea de subventii la pestele de consum. Pentru sturion se va acorda o subventie de 40.000 lei/kg si vom sprijini achizitia de icre embrionate.

Acvacultura poate deveni un pilon important pentru economia romaneasca", a spus Dimulescu.

Pentru protejarea zonelor de producere a sturionilor si puietului de sturioni, se vor elabora planuri multianuale de management al resurselor. "O oportunitate buna este caderea industriei agresive din Romania. Trebuie protejate zonele de iernat ale sturionilor", a subliniat Dimulescu.

A reaparut lostrita in Dunare

Anul trecut, pescarii romani au prins, in Dunare, doi puieti de lostrita, ne-a marturisit presedintele Rompescaria. "Lostrita devenise istorie in Dunare, dar Dumnezeu ne-a mai intins o mana. Ucrainenii au pescuit si ei, anul trecut, cateva exemplare de lostrita", a spus el.

Pentru perioada urmatoare, autoritatile vor elabora Planul National Stategic in domeniul Pescaresc, care va cuprinde mai multe programe operationale. "Acest plan va urmari reducerea flotei comunitare de pescuit, protejarea mediului marin, dezvoltarea zonelor costiere de pescuit, acvacultura si procesarea marketingului piscicol", a incheiat presedintele Rompescaria.