Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti fac verificari pentru a stabili daca faptele recunoscute in instanta de catre antrenorul Octavian Belu, privind primirea de bani de la gimnaste, intrunesc elementele vreunei infractiuni de coruptie, a informat, miercuri, Ministerul Public.

Potrivit sursei citate, ca urmare a materialelor aparute recent in mass-media, referitoare la recunoasterea de catre antrenorul lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu, a primirii unei sume de bani de la gimnaste, Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Parchetului de pe linga Tribunalul

Municipiului Bucuresti sa se sesizeze din oficiu si sa efectueze verificari competente in acest caz.

Inregistrind cauza sub nr. 479/P/01.02/2005, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Municipiului Bucuresti efectueaza acte premergatoare pentru a se stabili daca faptele recunoscute in instanta de catre faptuitor, in cursul procesului civil intentat de fosta gimnasta Oana Petrovschi, intrunesc elementele constitutive ale vreunei infractiuni de coruptie, adauga sursa citata.

Antrenorul Octavian Belu a recunoscut, joia trecuta, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca a primit bani de la Oana Petrovschi, precizind ca suma i-a fost data potrivit unei reguli neoficiale mondiale, practicata la competitii private unde antrenorii nu primesc bani de la organizatori.

Antrenorul Belu a explicat astfel instantei civile a Tribunalului Bucuresti ca a primit aproximativ trei mii de euro de la fosta gimnasta Oana Petrovschi, dar ca nu a fortat-o sa faca acest lucru si nu a conditionat primirea acestei sume de prezenta tinerei la competitiile sportive.

"Recunosc ca am primit astfel de sume de bani de la Oana Petrovschi, nu i-am cerut acest lucru in mod expres, nu am avut discutii pe aceasta tema, procentul este aleator si reprezinta un gest de recunostinta a contributiei antrenorilor la performantele sportivilor.

Gestul nu este o regula, este ocazional, fiind permis la competitiile private, foarte putine de altfel, unde antrenorii nu primesc sume de bani de la organizatori. Este o regula in sportul de performanta mondiala", a spus Octavian Belu, in cadrul interogatoriului la care a raspuns in timpul sedintei de judecata din 30 ianuarie, ca si antrenoarea Mariana Bitang.

Cei doi antrenori sint acuzati de fosta gimnasta de rele tratamente si de tratamente inumane, pe care ar fi fost nevoita sa le suporte in timpul antrenamentelor.

Oana Petrovschi i-a chemat pe cei doi antrenori in judecata si le-a cerut aproximativ 1,5 miliarde de lei, in solidar cu Federatia Romana de Gimnastica, suma reprezentind daune morale in urma afectiunilor grave pe care ea le-ar fi dobindit la coloana vertebrala.

Ocativan Belu a mai sustinut ca este dispus sa-i dea banii inapoi gimnastei daca se va considera ca el nu a avut nici un aport la pregatirea ei.

Atit Belu, cit si Bitang au sustinut in fata instantei de judecata ca nu se ocupau de selectia din punct de vedere medical a gimnastelor, ci doar de selectia tehnica, in conditiile in care atributiile din punct de vedere medical reveneau medicilor sportivi.

Cei doi antrenori au afirmat ca au luat cunostinta de afectiunile Oanei abia dupa inceperea procesului. De asemenea, antrenorii au afirmat ca fisele medicale ale sportivelor le erau cunoscute doar sub forma unor concluzii potrivit carora gimnasta era apta sau inapta pentru antrenamente.

Antrenorii au mai sustinut ca Oana a participat de buna voie la competitiile sportive de la Ploiesti si din Olanda, in conditiile in care gimnasta i-a acuzat ca au fortat-o sa participe la concursurile acestea, desi ei ar fi stiut ca avea afectiuni la coloana.

Belu si Bitag au adaugat ca nici unul dintre ei nu a amenintat-o pe sportiva ca o vor da afara din lot si ca o vor pune sa plateasca statului cheltuielile pentru pregatire, daca aceasta doreste sa plece.

In legatura cu acuzatiile ca ar fi fortat-o pe gimnasta sa se antreneze la paralele, desi aceasta avea piciorul in ghips si ca ar fi obligat-o sa poarte la piciorul sanatos niste saculeti cu nisip, antrenorii au explicat ca aceasta este o procedura metodica mondiala, folosita in situatiile de repaus segmentar.

Cei doi au explicat ca situatia de repaus segmentar viza protejarea membrelor care nu erau apte pentru a fi expuse antrenamentelor. Antrenorii au spus ca Oana a fost de acord cu aceasta practica, ca nu a spus niciodata ca nu poate sa lucreze si ca, de altfel, nici un medic nu ar fi interzis efectuarea antrenamentelor in aceste conditii.

Tot in cadrul sedintei de judecata de joi, Octavian Belu a declarat ca se simte jignit de modul in care Oana a facut, in cerea de chemare in judecata, trimiteri la legislatia internationala privind tortura si tratamentele inumane.

Antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang au renuntat la conducerea tehnica a lotului national de gimnastica, motivindu-si demisia prin implicarea presei in viata lor privata.