Suveranul Nepalului, regele Gyanendra, s-a proclamat ieri seful noului guvern, la o zi dupa dizolvarea executivului tarii si declararea starii de urgenta, preluind personal controlul asupra regatului pentru a doua oara in ultimii trei ani. Un reprezentant al opozitiei a spus ca zeci de oameni politici au fost intemnitati, in ultimele doua zile, si ca mult mai multi s-au ascuns.

ONU, Marea Britanie, India, SUA au criticat actiunea regelui, cerindu-i restabilirea democratiei in tara.

Locuintele premierului Sher Bahadur Deuba si ale celorlalti membri ai guvernului au fost inconjurate de vehicule blindate si militari inarmati pina-n dinti. Liniile telefonice din capitala Katmandu au fost intrerupte, accesul la Internet este blocat, strazile sint patrulate de militari, iar de pe aeroportul international au decolat ieri foarte putine curse.

Regele Gyanendra a negat ca preluarea puterii ar fi o lovitura de stat si a spus ca decizia sa a avut la baza neindeplinirea de catre guvern a mandatului pe care si l-a asumat, inclusiv organizarea de alegeri parlamentare si restaurarea pacii. Nepalul se confrunta cu o insurgenta maoista violenta, izbucnita acum noua ani, din cauza careia si-au pierdut viata aproximativ 10.000 de oameni.

Monarhul, care e si comandantul suprem al armatei, a adaugat ca fortelor de securitate vor primi mai multe puteri pentru a mentine ordinea, insistind ca se vor respecta drepturile omului.

Gyanendra, in virsta de 55 de ani, a venit la cirma regatului in 2001, dupa ce fratele sau, regele Birendra, a fost impuscat mortal de fiul sau, care era furios pe parintii sai ca se opun planurilor sai de casatorie. Zece membri ai familiei regale, inclusiv printul mostenitor ucigas, au murit in acel schimb de focuri.

Circumstantele in care s-a produs masacrul regal nu sint nici astazi pe deplin elucidate si au existat zvonuri ca Gyanendra nu ar fi fost strain de singerosul episod, orchestrat pentru a accede la putere.