O corespondenta privata intre ziaristul Radu Calin Cristea si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, a carei sursa de difuzare catre presa nu a putut fi identificata, semnaleaza faptul ca Administratia Prezidentiala incearca sa se implice in activitatea TVR, scrie Ev. Zilei.

Radu Calin Cristea, editorialist Ziua si fost jurnalist la "Europa libera", a refuzat postul de presedinte director-general al postului public de televiziune oferit de Administratia Prezidentiala.

Gardianul este de parere ca Basescu a incercat sa schimbe, in forta, conducerea TVR! Administratia Prezidentiala spune in schimb ca nu a facut niciodata o astfel de oferta.

articol preluat din Ziua

Radu Calin Cristea, editorialist ZIUA si fost jurnalist la "Europa libera", a refuzat postul de presedinte director-general al postului public de televiziune printr-o scrisoare, adresata pe e-mail, consilierului prezidential Claudiu Saftoiu, informeaza AM Press.

Valentin Nicolau, actualul presedinte-director general al TVR, si-a exprimat imediat suprinderea fata de propunerea ce i-a fost facuta de Administratia Prezidentiala lui Radu Calin Cristea, atragand atentia ca postul public de televiziune se afla sub control parlamentar.

"Ma intreb atunci la ce bun acele declaratii care vorbeau de anchete parlamentare in conditiile in care sentinta de a decapita conducerea TVR a fost deja data in sferele inalte ale puterii", arata Nicolau intr-un comunicat de presa. El acuza "imixtiunea grava a politicului in activitatea televiziunii publice".

Radu Calin Cristea a refuzat

Continutul e-mail-ului in care Radu Calin Cristea explica de ce nu doreste sa raspunda pozitiv ofertei ce i-a fost facuta, a fost publicat ieri de AMPress. "As vrea sa va asigur ca am tratat foarte serios aceasta oferta (incluzand in acest pachet atat SRTV, cat si SRR).

M-am informat, m-am consultat cu numeroase persoane, din diferite medii, si am confruntat aceste opinii cu propria perceptie asupra ofertei Dumneavoastra", spune Radu Calin Cristea.

El marturiseste: "este, cu siguranta, unul din pariurile cele mai complicate din viata mea", dar, apoi, spune: "Mi se pare o chestiune de bun simt sa nu ma angajez intr-o actiune unde m-as fi confruntat constant cu mari necunoscute legate de gestionarea financiar-economica a acestor institutii publice".

"Daca as fi acceptat o oferta care ar fi depasit sensibil aria mea de pricepere mi-as fi reprosat ca imi incalc principiile si ca uzez cu ipocrizie de un dublu standard cand vine vorba de propria persoana. (...) Realizez ca decizia mea va starni dezamagirea unor persoane pe care le pretuiesc", mai spune Radu Calin Cristea.

Ultimul scandal de cenzura din TVR

Postul public de televiziune s-a confruntat cu acuzatii grave de cenzura aduse de jurnalisti ce lucreaza in aceasta institutie. Mai multi ziaristi din Televiziunea Romana au denuntat presiunile politicului in mod deschis de la inceputul lui decembrie, inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Jurnalistii din TVR au protestat pe 7 decembrie, intr-o conferinta de presa, fata de "cenzura", "presiunile" si "incercarile de manipulare grosolana" remarcate de ei in sanul televiziunii publice.

Atunci, reporterul Alexandru Costache - care anterior denuntase abuzurile si intr-un interviu acordat unui cotidian central - si producatorii de stiri Anca Lazarescu si Raluca Lutan au semnalat ca

in Televiziunea Romana s-au inregistrat, "mai ales in ultimul timp" (in contextul electoral - n.red.), serioase derapaje de la principiile care ar trebui sa guverneze un post public: obiectivitate si informare corecta a cetateanului. Punctul lor de vedere a fost sustinut cu aceeasi ocazie si de alti fosti angajati ai postului public, precum Brandusa Armanca si Mariana Sipos.

Cu totii au cazut de acord ca Televiziunea trebuie sa-si revizuiasca atitudinea atat fata de propriii angajati, cat si fata de cetatenii pe care ii informeaza zi de zi.

O prerogativa a Parlamentului

Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune instituie in mod clar controlul parlamentar asupra celor doua posturi publice. Articolul 20 din Legea 41/1994 prevede clar situatiile in care poate fi schimbata conducerea televiziunii sau a radio-ului public.

In alineatul 3 al acestui articol se spune: "Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor doua Camere pot propune, cu votul majoritatii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricarui membru al consiliului de administratie, a carui activitate este necorespunzatoare. Parlamentul decide prin votul majoritatii.

Locul devenit vacant in acest mod sau din orice alt motiv se ocupa de catre supleantul titularului". Aceasta in conditiile in care presedintele Consiliului de Administratie este presedintele director-general al postului.

Aceeasi Lege prevede, la articolul 46, ca televiziunea si radio-ul prezinta anual rapoarte de activitate. Respingerea acestui raport anual - articolul 47 alineatul 7 - "atrage demiterea, de drept, a consiliului de administratie respectiv".

Presedintia neaga existenta ofertei

Administratia Prezidentiala nu i-a facut nici o oferta lui Radu Calin Cristea si nici altei persoane privind o functie de conducere la postul public de televiziune, a precizat purtatorul de cuvant al Presedintiei Adriana Saftoiu.

Ea a subliniat ca singura institutie care poate analiza activitatea Consiliilor de Administratie ale televiziunii si radioului publice este Parlamentul, iar Administratia Prezidentiala nu doreste sa interfereze cu activitatea celor doua institutii. Adriana Saftoiu a sustinut ca discutia cu Radu Calin Cristea nu a vizat o oferta si nici nu a angajat in vreun fel institutia prezidentiala.

Ziua - 3 februarie 2005