Razboiul dintre liderii PSD Adrian Nastase si Ion Iliescu pentru castigarea suprematiei in partid pare ca a luat sfarsit. Potrivit unei surse din interiorul formatiunii, cei doi s-au intalnit, luni, inaintea sedintei Delegetiei Permanente, ajungand la un compromis in ceea ce priveste viitoarea conducere a partidului: Iliescu - presedinte, Nastase - presedinte executiv sau prim-vicepresedinte.

In urma discutiilor pe care le-au avut la inceputul saptamanii, liderii PSD au decis sa imparta puterea in partid. Conform intelegerii, Ion Iliescu ar urma sa devina presedintele formatiunii, in timp ce Adrian Nastase sa fie investit presedinte executiv sau prim-vicepresedinte.

In ciuda luptei pe care a purtat-o timp indelungat cu Iliescu, Nastase a acceptat in final o asemenea structura de conducere. Potrivit surselor noastre, a facut-o insa cu anumite conditii. A cerut ca cei mai importanti dintre sustinatorii lui Iliescu sa nu mai fie numiti pe viitor vicepresedinti. Este vorba despre Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Ion Solcanu.

In acelasi timp, Adrian Nastase nu doreste sa fie prim-vicepresedinte, asa cum intentioneaza sa-l numeasca Ion Iliescu, ci vrea sa detina postul de presedinte executiv, care i-ar acorda mai multa putere in partid. In acest punct al discutiei, cei doi nu par sa fi ajuns inca la un acord, deoarece Iliescu respinge categoric ideea unui tandem la conducerea PSD.

Lideri nepatati

Pe de alta parte, intalnirea dinaintea Delegatiei Permanente a lamurit si problema vicepresedintilor si secretarilor PSD. Iliescu si Nastase au stabilit astfel ca partidul sa aiba in viitor in jur de 14-15 vicepresedinti. Mai mult, ei au decis ca acestia sa fie alesi dintre cele mai "curate" nume ale formatiunii.

Surse din PSD ne-au spus ca au fost invocate in acest sens doua persoane: Cristian Diaconescu - fostul ministru al justitiei, si Ion Stan - fostul presedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. De asemenea, structura de varf a PSD ar mai presupune alegerea de sapte secretari executivi, functia de secretar general fiind rezervata pentru Octav Cozmanca.

Statut modificat

In acest moment, liderii PSD lucreaza la realizarea a trei documente importante care ar trebui adoptate la congresul din aprilie. Primul dintre acestea este statutul partidului care va fi modificat in sensul ca alegerea conducerii PSD se va face din doi in doi ani, si nu la patru ani ca in prezent.

Aceasta inseamna ca Ion Iliescu ar trebui sa conduca PSD doi ani de acum inainte, existand posibilitatea ca apoi Adrian Nastase sa revina pe functia de presedinte. S-a cazut de acod ca peste doi ani la varful partidului sa vina generatia tanara. Pana atunci se vor aseza si lucrurile in cadrul formatiunii, ne-au declarat sursele noastre.

In acelasi timp, la congresul programat pentru luna aprilie se vor mai adopta doua programe politice - unul care vizeaza perioada 2001-2005 si celalalt perioada 2005-2008. Aceste aspecte ar urma sa fie discutate intr-un cadru mai larg la inceputul saptamanii viitoare, luni, in cadrul Biroului Executiv Central.