Societatea Academica Romana (SAR) a facut publica prognoza pe 2005 – “anul cind promisiunile trebuie puse in practica”. Raportul, centrat pe prioritatile noului guvern si pe evolutia clasei politice din Romania, aduce in discutie principalele obiective pe care Romania le are de indeplinit si ofera recomandari punctuale privind atingerea tintelor fixate de Cabinetul Tariceanu.

Raportul SAR are patru directii de analiza: prognoze macroeconomice, scena politica, prioritatile guvernarii si prognoze privind situatia Republicii Moldova.

Prognoze macroeconomice optimiste

Prognozele macroeconomice au fost realizate cu ajutorul a sapte cunoscuti analisti, ale caror concluzii au fost destul de optimiste. Astfel, in ceea ce priveste cresterea economica, raportul prognozeaza o continuare a acestui indicator, chiar daca intr-un ritm ceva mai scazut.

Expertii intervievati de SAR mizeaza si pe o mica reducere a inflatiei, precum si pe mentinerea deficitelor in limite controlabile. Privitor la efectele deschiderii contului de capital, opiniile expertilor au fost impartite, mergind de la optimism ponderat pina la predictii destul de sumbre.

Un alt subiect fierbinte al lui 2005 este asteptata privatizare a CEC si BCR. Avind in vedere politicile fluctuante ale guvernarii trecute in ceea ce priveste BCR, majotitatea analistilor considera ca CEC are o sansa mai mare de a fi privatizat in acest an.

Principalele dificultati de ordin economic au fost considerate controlarea deficitelor si riscul supraincalzirii economiei in urma relaxarii fiscale.

Persista forme de capturare a institutiilor publice

Scena politica a fost schimbata de alegeri, in opinia SAR, dar institutiile publice au ramas, intr-o forma sau alta, captive anumitor grupuri de interese care vor face dificila asigurarea independentei lor. In acest sens, SAR a emis citeva recomandari privind justitia si mass-media.

In ceea ce priveste principalele forte politice, SAR recomanda Aliantei DA transformarea intr-o uniune din ce in ce mai strinsa, dar care sa pastreze in componenta cele doua partide cu identitati si personalitati juridice distincte. De asemenea, SAR sustine ca nu este necesara intrarea cu orice pret intr-o Internationala Populara.

Pentru PSD, SAR asteapta o a treia cale, care sa impuna in partid un lider nou. Expertii SAR recunosc insa ca, pina acum, un astfel de lider nu a aparut inca.

Prioritati in economie si guvernare

Capitolul dedicat guvernatii in 2005 este cel mai stufos, SAR formulind o serie de probleme ale actualului Cabinet si enuntind recomandari punctuale pentru rezolvarea acestora. Printre prioritati se numara revizuirea angajamentelor de cheltuieli bugetare, promovarea liberei concurente si folosirea resurselor externe, care in acest moment zac in conturile institutiilor publice.

O prognoza extrem de interesanta tine de scaderea importantei unor ministere-mamut, care isi vor pierde din atributiuni o data cu privatizarea ultimilor mastodonti de stat, si cresterea rolului unor organisme precum Consiliul Concurentei. Aceste organisme moderne vor avea rolul de a regulariza o piata de pe care statul se retrage incet-incet, conform angajamentelor luate in fata Uniunii Europene.

Moldova – fara revolutie portocalie

Prognoza privitoare la evolutia politica a Republicii Moldova este dezamagitoare pentru adeptii revolutiilor precum cea din Ucraina.

Analizind distributia populatiei pe rural/urban, precum si tendintele SUA de a inlocui regimurile pro-ruse din fostele republici ale URSS cu administratii pro-occidentale, SAR prevede o “schimbare la fata” a comunistilor din Moldova, care vor cistiga alegerile in detrimentul opozitiei.