Traian Basescu a sustinut joi o conferinta de presa in care a demontat acuzatiile aduse in presa, conform carora ar fi incercat sa schimbe conducerea TVR. Mai mult, Basescu a dezvaluit faptul ca presedintele TVR este cel care a incercat sa discute cu consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, venind chiar neinvitat la Cotroceni.

Presedintele Basescu a mai atacat un punct fierbinte – viitorul PD-ului. Basescu a “tras-o de urechi” pe Lavinia Sandru, pe care a acuzat-o ca, in loc sa faca treaba, creeaza gasti in interiorul Partidului Democrat.

As vrea sa fac o scurta declaratie de presa legata de cateva evenimente care s-au petrecut in ultimele 16 ore si carora incerc intr-un fel sau altul sa le dau o explicatie care, in acelasi timp, as vrea sa fie si o solicitare despre care voi vorbi la sfarsit.

Deci, ieri a aparut o stire pe o agentie de presa care incepea in felul urmator: 'Incercarea lui Traian Basescu de a inlocui conducerea Televiziunii a esuat'. Interesant! Ca informatie! Ea este insa o intoxicare menita sa erodeze credibilitatea. Eu m-am angajat in campania electorala, dar si dupa ce am devenit presedinte, ca voi garanta libertatea presei.

Se pare ca exact cei care tanjesc dupa a avea stapan cauta modalitati de a si-l gasi. Nu le voi fi eu acela! Stapanul lor sa fie cititorul, publicul, cei care consuma stiri de presa.

In baza acestei stiri, care incepea cu Traian Basescu ce a esuat in a numi un nou director la TVR, Televiziunea Romana reactioneaza aseara si in cursul noptii in toate jurnalele de stiri, printr-un comunicat extrem de sever, uitlizand imaginea presedintelui Romaniei alaturi de inscrisul pe cartoane al comunicatului.

In comunicat, se vorbea despre grava ingerinta politica si tentativa de a fi schimbat gloriosul sef al Televiziunii Romane.

As vrea sa va garantez ca, spre deosebire de cel care din varful TVR a reactionat, eu sunt un om care are onoare si afirm ca nu am contactat pe nimeni pentru a-l numi in functia de presedinte-director general al TVR, nu am insarcinat nici un consilier sa aiba o astfel de discutie si nu este atributiunea Presedintiei Romaniei sa desemneze presedintele-director general al Televiziunii Romane.

Acest atribut este un atribut al Parlamentului Romaniei si cel care l-a numit poate sa-l si schimbe pe domnul Nicolau, adica domnul Adrian Nastase. Nu eu!

I-as aduce aminte revoltatului director al Televiziunii Romane ca, in timp ce i se pare abuziv ca un consilier sa discute problema Televiziunii Romane, exact acum o saptamana, prin trei faxuri, solicita audienta la consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. Trei faxuri consecutive! Si a venit si neinvitat! Probabil, din dorinta de a trece pragurile institutiei. Nu le va mai trece de acum inainte.

Si, probabil, nesatisfacut de modul in care a fost tratat.

I-as aduce aminte presedintelui-director general al TVR, care a devenit un mare luptator pentru libertatea Televiziunii si pentru dreptul la informare, ca avea o obligatie jurnalistica elementara dupa ce a primit stirea de pe agentia de presa: sa ridice telefonul - are telefon scurt si telefon operativ - si sa verifice stirea! Avea legatura directa cu mine.

Este, evident, prin procedura pe care a aplicat-o, ca de fapt nu a dorit decat sa faca un joc de denigrare.

Imi aduc aminte de marele luptator pentru libertatea presei Nicolau, care in timpul mandatului meu de primar, in timp ce se asfalta Magheru sau Calea Victoriei, filma pe la periferiile Bucurestiului si spunea: iata, acum o luna s-a asfaltat, si ce gropi s-au facut in bulevardele Magheru si Calea Victoriei, asfaltate luna trecuta.

Este acelasi luptator pentru libertatea presei! I-as mai aduce aminte presedintelui-director general al TVR ca in turul doi, cand m-a invitat la emisiune, m-a invitat printr-o poarta unde erau masati circa o mie de oameni violenti, care au lovit si au scuipat masina unui candidat aflat in turul doi.

Ar trebui sa ii mai spun domnului presedinte-director general al Televiziunii Romane ca niciodata in preocuparea mea nu a fost inlocuirea Consiliului de Administratie la TVR sau la Societatea Romana de Radio, nu am avut o prioritate, pentru ca nu imi intra in atributiuni, si dorinta mea ar fi sa stiu ca marele luptator pentru libertatea presei si jurnalistul demn care a facut din institutie o

institutie prin care de patru ani transmite numai adevaruri catre populatie, eu mi-as dori sa fie acolo pana cand o sa ajunga in formol! Niciodata nu voi face ceva pentru ca domnul Nicolau sa fie schimbat de la Televiziunea Romana! Nu ma intereseaza nici personajul, nici functia si nu este atributul meu.

Cred ca si-a permis prea mult, confundand pe presedintele Romaniei cu cei cu care pana acum se tragea de curea.

Pentru a evita orice legatura guvernamentala sau parlamentara cu presedintele-director general al Televiziunii Romane, am dat dispozitie sa i se anuleze posturile telefonice operative, posturile guvernamentale pentru a-i da toate posibilitatile sa fie liber si sa nu-i sune cumva telefonul.

O alta intamplare petrecuta ieri, care se foloseste abuziv de numele presedintelui Romaniei este legata de o scrisoare pe care am primit-o de la patronul, directorul unui cotidian, nu-i arat sigla, pentru ca nu vreau sa ma adresez neaparat ziarului si societatii, e si o societate si un ziar, care-si permite sa ma someze ca maine, adica azi, are de scris un material de maxima importanta si imi

cere sa-i confirm, de ieri dupa-amiaza pana astazi, daca grupurile de tip mafiot ale lui Vantu, care afirma ca mi-au dat 3 milioane de dolari ca sa aiba liniste sau grupul de tip mafiot Baneasa, se referea la Bitner Petrache, mi-au dat si ei sume de bani pentru a avea liniste, mi-au dat si ei sume de bani pentru a avea liniste, pentru ca aceste lucruri le afirma domniile lor.

Il atentionez pe semnatar ca si el a umplut orasul ca este liber, pentru ca s-a inteles cu Basescu. Si va garantez ca nici unul nu se va intelege cu Basescu si nu va fi liber daca a incalcat legea. Este o alta utilizare abuziva a numelui presedintelui Romaniei.

Si in sfarsit, venim si la niste domni si doamne din Partidul Democrat.

Pentru ca numele meu a fost utilizat public si intr-o scrisoare facuta publica, semnata de doamna deputat Lavinia Sandru, si intr-o emisiunea de la REALITATEA TV de aseara, in care, ca si in scrisoare, si in emisiune se vorbea de un politician care este singurul care poate urma linia lasata in partid de Traian Basescu, vreau sa va informez si sa atrag atentia oricarui membru al Partidului

Democrat sa nu-si permita sa mai utilizeze numele presedintelui Romaniei pentru a-si atrage simpatia altei parti a partidului.

Lucru foarte grav este ca aceasta doamna, aseara, in emisiunea de la REALITATEA TV si-a permis sa acrediteze ideea ca singurul urmas este cel pe care il simpatizeaza ea, ca si cum eu am lasat partidul asta mostenire cuiva, si as face apel la memoria dumneavoastra ca in momentul in care am parasit conducerea partidului optiunile mele s-au indreptat catre Emil Boc.

Deci orice altceva este o constructie lispita de decenta politica. Si fac apel la fostii mei colegi sa nu-si permita sa mai utilizeze numele meu.

Pentru ca doamna deputat, care s-a prezentat aseara la o emisiune de o ora, a vorbit de necesitatea de a urma linia mostenita, i-as aduce aminte ca nu numai pe ea, ci cel putin 20 de parlamentari foarte tineri, i-am asezat prin decizia mea pe locuri eligibile si ca la discutia de despartire din grupurile parlamentare am avut la ei urmatoarea rugaminte: sa aiba in vedere ca au o sansa uriasa sa

fie patru ani in Parlamentul Romaniei si ca m-as bucura daca in 2008 macar cinci dintre ei ar fi promotorii unor legi care sa le poarte numele. In loc sa inteleaga ca le-am dat sansa de a fi promovati in mod cinstit, chiar impotriva unora cu merite mai mari in partid, ei au gasit iportun sa faca o gasca intr-un partid care nu a avut niciodata gasti.

Acel partid de care m-am despartit a rezistat, pentru ca nu au fost acceptate gastile.

Si pentru ca veni vorba de vorbareata doamna care mi-a folosit excesiv numele intr-o emisiune televizata, din acest motiv, consider ca trebuie sa raspund tot public, i-as aduce aminte ca desi a luat doar 300 de voturi in candidatura de la Targu Mures, am sustinut-o sa fie prima pe lista, pentru ca am avut incredere ca vrea sa faca o cariera politica si nu jocuri politice.

In politica este foarte usor sa ajungi pe centura politicii, acolo unde te poti intalni cu multi alti politicieni care ratacesc din partid in partid.

Acestea sunt lucrurile pe care am vrut sa le comunic public. Si in final, as avea o rugaminte catre dumneavoastra si catre organismele de presa pe care le reprezentati.

Stiu ca foarte multe structuri, si de tip mafiot, si de tip amdinistrativ, si de tip clientelar, utilizeaza numele meu in lansarea unei zvonistici si acest lucru se intampla in mod deosebit in mediile clientelare ale PSD-ului, care vor sa dea confortul celor pe care i-au muls de bani patru ani, ca tot ei sunt calare pe afaceri si cu ei sa vorbeasca, nu or sa li se dea drepturile care li se

cuveneau pana la alegeri. Am marea rugaminte la dumneavoastra ca ori de cate ori aveti o astfel de informatie nu ezitati sa ma intrebati, pentru ca voi fi foarte deschis si va voi raspunde foarte deschis.

Va mai spun, in acelasi timp, ca preocuparile mele sunt cu tot altele decat cele pe care le presupun grupuri de tip mafiot, pe care, sincer va spun, ca vreau sa le distrug si nu sa le protejez, grupuri de interese, grupuri administrative, grupuri de oameni politici. Nu ma intereseaza, am cu totul altceva de facut. Va multumesc mult. Va doresc o zi buna.