Criza politica din Bulgaria ar putea intarzia aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, a avertizat ministrul bulgar al Integrarii Europene, Meglena Kuneva, informeaza agentia de presa bulgara online Bulgarian News Network.

Opozitia de la Sofia a anuntat ca va depune o motiune de cenzura impotriva guvernului bulgar condus de premierul Simeon de Saxa-Coburg Gotha, iar un mic partid de care depinde supravietuirea actualului Cabinet a anuntat ca va sprijini motiunea.

Ministrul Integrarii Europene a declarat ca o cadere a guvernului de la Sofia ar duce la organizarea de alegeri anticipate, fapt ce va impiedica Bulgaria sa adopte la timp reformele necesare pentru a deveni membra a Uniunii Europene. Bulgaria trebuie sa revizuiasca cateva articole din Constitutie si sa fie pregatita sa semneze tratatul de aderare in cursul lunii aprilie a acestui an.

"Daca Parlamentul va fi dizolvat, nu va mai fi nimeni care sa amendeze Constitutia", a declarat ministrul Integrarii de la Sofia unui post de televiziune privat. "Iar daca, pana in martie, Constitutia nu va fi amendata, Bulgaria nu va putea semna tratatul de aderare", a continuat oficialul bulgar.

Dna Kuneva a tinut sa sublinieze ca influenta internationala de care se bucura actualul premier Simeon de Saxa-Coburg Gotha este indispensabila pentru Bulgaria in ceea ce priveste incheierea cu succes a procesului de aderare la UE.

"Daca nu ar fi fost eforturile si abilitatile sale de negociere, fara contactele sale, fara modul in care el a reusit sa promoveze tara noastra, atat Bulgaria, cat si Romania nu ar fi fost capabile sa finalizeze negocierile de aderare cu Uniunea Europeana", a insistat ea. Oficialul de la Sofia a adaugat ca un parlament divizat ar fi putin probabil sa aprobe un guvern nou, daca actualul ar cadea.

Coalitia aflata in prezent la guvernare detine o majoritate insuficienta, se afla permanent in conflict cu cele cinci partide din opozitie, care se pare ca si-au unit fortele numai din dorinta de a vedea cum actualul premier bulgar pierde puterea, comenteaza BNN.

Criza guvernului de la Sofia a inceput vinerea trecuta, dupa ce partidul aflat la putere a amanat o dezbatere, solicitata de opozitie, a unui proiect de vanzare a trei fabrici bulgare de tutun companiei British American Tobacco.

Marti, compania - de altfel, singura care isi manifestase interesul pentru achizitionarea celor trei fabrici bulgare - si-a retras oferta in valoare de 250 de milioane de euro motivand "cadrul politic dificil" nepropice dezvoltarii unei astfel de afaceri.