Pana la finalizarea negocierilor cu reprezentantii FMI, conducerea Ministerului Economiei si Comertului a decis, impreuna cu sindicatele din minerit, sa amane luarea unor masuri in societatile miniere. Pe motiv ca cifra disponibilizatilor din minerit pentru 2005 nu este batuta in cuie - 5.100 sau 6.

500 - bugetele de venituri si cheltuieli nu pot fi finalizate si, in lipsa acestora, nu se pot negocia noile contracte colective de munca pentru toate companiile din minerit.

"Am stabilit, de comun acord cu ministrul Economiei, finalizarea bugetelor de venituri si cheltuieli la companii pana la finele lunii februarie si prelungirea contractelor colective de munca cu 3 luni", ne-a declarat Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere.

Minerii care vor fi disponibilizati trebuie prinsi in bugete pentru plata salariilor compensatorii. In aceste zile, reprezentantii MEC incearca sa convinga echipa FMI sa renunte la disponibilizarile in plus in minerit. Surse apropiate negocierilor spun ca pana acum nu s-a ajuns la o intelegere in acest sens si ca reprezentantii FMI cer, in continuare, disponibilizarea a inca 1.400 mineri.

In lipsa bugetelor, minerii nu beneficiaza de cresteri salariale de la inceputul anului. "La negocierea contractelor colective de munca vom cere ca drepturile salariale sa se aplice cu data de 1 ianuarie", a precizat Condescu.