Crescatorii de vaci asteapta subventiile promise pentru anul acesta de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), numai ca e posibil sa aiba o surpriza neplacuta.

Desi recent guvernul a aprobat, printr-o hotarire, sumele ce urmeaza sa fie acordate pentru kilogramul de carne de vita, o ordonanta de urgenta care dateaza de doi ani interzice expres subventiile pentru bovinele neidentificate (care nu au pasaport) incepind din 2005. Numarul mic al animalelor cu pasaport reduce serios numarul celor care ar putea sa beneficieze de sprijin din partea statului.

Intirzierile inregistrate in procesul de intocmire a pasapoartelor pentru vaci, semnalate si de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, incep sa produca efecte. Potrivit unei ordonante de urgenta din anul 2002, de la 1 ianuarie 2005 este interzisa acordarea de subventii pentru juninci care nu sint identificate, precum si pentru carnea si laptele provenite de la bovine neidentificate.

Tot de la 1 ianuarie “transportul bovinelor care nu detin marci auriculare (cercel in ureche) si pasaport este interzis”, iar Consiliile Locale nu mai au voie sa elibereze “bilete de adeverire a proprietatii bovinelor”.

Subventii promise. Trecind peste aceste aspecte, Ministerul Agriculturii a promovat in guvern o hotarire care prevede acordarea de prime pentru carnea de bovine. In acest document sint prevazute subventii de 6.000 de lei pentru kilogramul de tineret bovin. Subventia pentru laptele de vaca variaza anul acesta intre 1.400 de lei/kg si 2.160 de lei/kg, in functie de zona si de anotimp.

Solutia Ministerului: renegocierea cu UE!. Chiar daca functionari de rangul doi din Ministerul Agriculturii sint la curent cu ordonanta de urgenta care interzice acordarea de subventii si circulatia bovinelor neidenticate, actul normativ prin care s-au aprobat banii pentru anul acesta a trecut prin guvern fara probleme.

Ministrul Gheorghe Flutur trebuie acum sa clarifice intr-un fel situatia, cu atit mai mult cu cit procesul de identificare a bovinelor si acordarea de subventii sint strict monitorizate de Comisia Europeana. Raspunsul ministerului este surprinzator. “Identificarea este facuta, dar nu asa cum a cerut UE.

Solutia pe care ministerul o are in vedere este renegocierea termenului de 1 ianuarie 2005”, sustine Petre Nicolae, director in cadrul Directiei Zootehnie. Suse din Delegatia Comisiei Europene sustin insa ca acest lucru nu este posibil: “Stabilirea unui nou termen presupune redeschiderea capitolului Agricultura, lucru greu de realizat”.

Autoritatea responsabila nu stie cite vaci au pasaport. De identificarea bovinelor se face responsabila Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care trebuia sa finalizeze procesul de eliberare a pasapoartelor pentru bovine. Fosta conducere a agentiei a negat ca nu a fost respectat termenul asumat in negocierile cu UE.

Pe de alta parte, actuala conducere a Agentiei precizeaza: “Aplicarea crotaliilor si inregistrarea pe format de hirtie a bovinelor a fost demarata de medicii veterinari semnatari ai contractelor cu ANSVSA abia pe 20 ianuarie 2005, iar in prezent nu dispunem de date referitoare la numarul bovinelor crotaliate”.

Procesul de identificare a bovinelor trebuia incheiat pina la 31 decembrie 2004, termenul fiind asumat de Romania in cadrul negocierilor cu UE.

Identificarea bovinelor presupune o serie de etape care nu au fost parcurse decit intr-o proportie foarte mica: codificarea fermelor de vaci si acordarea unor coduri individuale, tiparirea registrelor de ferma (fiecare ferma trebuie sa treaca in acest act numarul matricol al vacii, data nasterii, codul mamei, virsta, sexul etc.

), existenta documentelor de inregistrare si crotaliere, realizarea bazei de date (calculatoare cu softul necesar), aplicarea crotaliilor si, in final, emiterea pasaportului pentru fiecare vaca.