Din 2004 pina in prezent, bursa se lauda cu o crestere de 167,78%, din care 33,25% in 2005. Indicele BET-FI (cel care da cresterea/descresterea SIF) ne arata ca actiunile societatilor de investitii financiare s-au majorat in aceeasi perioada cu 219,98%, din care 48,32% numai in acest an.

„Pentru investitori, actiunile societatilor de investitii financiare reprezinta o investitie aproape fara risc. In timp, pretul actiunilor nu a suferit fluctuatii mari si datorita faptului ca acestea si-au structurat foarte bine portofoliile de actiuni.

Mai mult, aproape toti strainii care au intrat pe piata de capital din Romania cu 5.000 sau 100.000 de euro au cumparat actiuni la societatile de investitii financiare“, sustine Marius Plugaru, director Iebatrust. De fapt, toti brokerii le recomanda celor care doresc sa-si asume un risc mic pentru investitiile lor pe bursa sa cumpere actiuni la SIF-uri.

Situatia actuala

Societatile de investitii financiare au aparut dupa 1996 ca o consecinta a faptului ca milioane de cetateni nu stiau la ce societate sa-si investeasca cuponul primit. Daca la inceput randamentul actiunilor a fost unul mic, incepind cu 2004 cresterea actiunilor a fost de-a dreptul exploziva. Astfel, daca in 2005 indicele bursier a crescut cu 33,25%, indicele BET-FI s-a majorat cu 48,32%.

Iar de la inceputul anului 2004, indicele BET-FI a crescut cu 219,98%. Asta nu inseamna ca automat toate societatile de investitii financiare au avut acelasi randament. Unele actiuni au crescut foarte mult, spre exemplu SIF Oltenia (370%), iar altele mai putin: SIF Muntenia, doar 118,31%.

Vedeta - SIF Oltenia

Statistica ne arata ca, incepind cu 2004, cea mai agresiva crestere pe bursa o au actiunile SIF Oltenia, care au inregistrat o majorare de 370%, de la 3.000 la 14.100 de lei/actiune (la mijlocul acestei saptamini). Numai in acest an randamentul lor a fost de 62,07%, unul destul de mare. Aceasta crestere la SIF Oltenia este explicata de brokeri prin doua motive.

Primul se refera la conducerea societatii, adica un management bun, care a stiut in timp sa restructureze portofoliul de actiuni detinut la diferite companii prin vinzarea actiunilor slabe si achizitia altora la firme cu potential de crestere. Al doilea motiv este dat de un grup de investitori cehi care achizitioneaza din piata, cu precadere, actiuni la SIF Oltenia si la SIF Transilvania.

Randamente in crestere

Cea mai scumpa actiune a unei SIF este cea de la Societatea de Investitii Financiare Transilvania, cotata la 14.600 de lei. Si cresterea din 2005 este una destul de buna, 40,38%, ceea ce face ca de la inceputul anului 2004 aceasta societate sa aiba un randament de 235,63%. Incepind cu 1 ianuarie 2004, actiunea SIF Transilvania s-a majorat de la 4.350 la 14.600 de lei.

„Societatea de Investitii Financiare Transilvania a inregistrat si in acest an cel mai mare profit dintre SIF-uri si este normal sa aiba cea mai scumpa actiune“, spune Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

„Pe termen scurt, nu as putea spune cu siguranta daca actiunile SIF Transilvania vor creste sau vor scadea, datorita cresterii foarte mari care a avut loc in aceasta perioada, dar pe termen lung sigur actiunile societatilor de investitii financiare vor cunoaste noi cresteri“, ne asigura Pasol.

O majoare destul de buna in 2005 a pretului actiunilor a cunoscut-o si SIF Moldova, 54,48%, ceea ce face ca, din 2004, aceasta societate sa inregistreze o crestere de 267,21%. Nici banatenii nu stau foarte prost raportat la cresterea actiunii SIF Banat-Crisana incepind cu acest an. Aceasta a fost in 2005 de 53,01%, ceea ce a facut ca randamentul din 2004 pina in prezent sa ajunga la 195,35%.

„La SIF Banat-Crisana s-a incheiat restructurarea, care viza diminuarea cheltuielilor. Din punct de vedere al portofoliului, eu cred ca acesta nu reprezinta riscuri pentru investitori, structura lui fiind foarte buna si solida“, sustine Henriette Spinka, director SIF Banat-Crisana, sucursala Bucuresti.

Portofoliul nevazut

Inrebarea pe care si-o pun automat toti investitorii este daca, cu toata aceasta crestere, actiunile societatilor de investitii financiare mai pot urca. Raspunsul este unul singur: sigur ca da. Asta pentru ca societatile de investitii financiare detin actiuni la societati necotate la bursa, care pot avea apoi o crestere buna. Spre exemplu, BCR.

Apoi, daca se va schimba pragul detinerilor de actiuni la SIF-uri de la 0,1 la 1 sau 2%, automat fondurile de investitii straine vor deveni interesate de aceste actiuni.

Certurile si scandalurile scad pretul actiunilor la SIF Muntenia

Cea mai slaba crestere dintre cele cinci societati de investitii financiare a fost inregistrata de SIF Muntenia, la care pretul actiunilor a crescut in acest inceput de an cu 33,62%, mult sub indicele BET-FI (a inregistrat o majorare cu 48,32%). De la inceputul anului 2004 pina in prezent, aceasta societate de investitii financiare a realizat o crestere de doar 118,31%.

„Cred ca pretul actiunilor la SIF Muntenia este mai mic decit la celelalte din cauza managementului si scandalurilor in care a fost implicat numele societatii. Si as adauga aici privatizarea CI-CO, cazul Beraru, precum si numirea cumnatei domnului Nastase in Consiliul de Administratie“, sustine Marius Plugaru, director Iebatrust.