Creditele date pe banda rulanta, in multe dintre cazuri, si inlesnirea conditiilor de creditare au dus, asa cum era de asteptat, la un numar considerabil de restantieri. In vreme ce societatile de intermediere financiara se gandesc la tot felul de "ajutoare" pentru plata ratelor, specialistii avertizeaza: in 2005, rata de crestere a numarului de restantieri se situeaza intre 40 si 50%!

Pentru ca romanii nu-si prea platesc ratele la credite, in special la cele pentru consum, societatile de intermediere financiara se gandesc la tot soiul de masuri prin care sa-i ajute pe rau-platnici. De pilda, pentru cei pentru care o rata lunara de 500.000 de lei, sa zicem, este prea mare, societatile in cauza reduc plata ratei la jumatate.

Ce-i drept, reducerea ratei inseamna o perioada mai lunga de timp a rambursarii creditului. Iar asta inseamna si alte costuri.

"Ne-am gandit la astfel de masuri pentru a-i ajuta pe debitori, dar asta nu inseamna ca vor creste si costurile", spune presedintele Credisson, Florin Andronescu. Potrivit acestuia, la nivelul intregii tari, creditele de consum restante (o singura rata) se situeaza la 9-10%, iar la Credisson doar 7-8% sunt restante.

In ceea ce priveste restantele mai mari de 30 de zile (intre 30 si 90 de zile), rau-platnicii ar fi in proportie de 6%, pe tot sistemul, iar la Credisson doar 4%. Specialistii estimeaza ca, in 2005, rata de crestere a numarului de restantieri se situeaza intre 40-50% ca numar de persoane si de cazuri.

Rata de crestere a restantierilor, mai mare decat rata de creditare

"Creditele restante urmeaza trendul cresterii creditarii, rata de crestere a restantierilor crescand insa in proportie mai mare decat rata creditarii, datorita inlesnirilor si relaxarii treptate a conditiilor de creditare (cum ar fi, de pilda, «credit doar cu buletinul») si aparitiei restantelor din creditele acordate in anii trecuti",

explica Cristian Ionescu, managing director, Coface Intercredit Romania.

Cu toata evolutia restantelor, sistemul bancar nu va fi periclitat, "el incadrandu-se in limitele normale de aparitie a incidentelor de plata".

"Insa, desigur, vom vedea cifre din ce in ce mai mari atat ca numar de debitori, cat si ca volum al creditelor restante.

Practic, suntem inca la inceputul creditului in Romania, piata urmand a creste exponential in urmatorii ani, pe masura ce ofertele bancilor se vor diversifica si atragand un numar din ce in ce mai mare de persoane fizice interesate in a finanta achizitia de bunuri sau diverse nevoi personale", mentioneaza oficialul Coface Intercredit.

Datele furnizate de Biroul de Credit arata ca, in prezent, creditele restante se ridica la 124.500, din care 89.500 sunt credite de consum. De altfel, acestea sunt in topul restantelor urmate de restantele la creditele pe card, dupa care urmeaza creditele pentru locuinte.

"Din 640 de miliarde de lei (valoarea creditelor restante in lei - n. red.), 417 miliarde de lei sunt pentru creditele de consum", explica directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.

Totusi, datele Biroului de Credit nu pot arata exact situatia din momentul de fata, avand in vedere ca institutia este destul de noua (din 16 august 2004) si, in plus, nu toate bancile au dat inca raportul in privinta restantierilor. Potrivit lui Epure, 10% din sistemul bancar nu a depus inca datele cu privire la creditele restante.