Capitalul social subscris in anul 2004 de investitori straini la firme din Romania a fost de 2,25 miliarde de euro, in crestere cu peste 46% fata de nivelul inregistrat cu un an in urma, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Oficiul calculeaza investitiile straine dupa valoarea capitalului social subscris la firmele cu participare straina.

Numarul societatilor nou-infiintate in perioada ianuarie-decembrie 2004 a fost de 10.169, cu un capital social subscris de 208,2 milioane de dolari.

In luna decembrie a anului trecut, investitiile straine au fost, potrivit statisticilor ONRC, de 863 de milioane de euro. Astfel, au fost inregistrate 1.028 firme noi, cele mai multe fiind deschise in Bucuresti - 380, dupa care urmeaza judetele Timis - 90 si Bihor - 51. Investitorii italieni au deschis 252 de companii.

Pe locurile urmatoare in ierarhia realizata in functie de provenienta capitalului se situeaza investitorii germani, cu 116 firme, iar alte 64 de societati au actionari maghiari. Pe primul loc in clasamentul investitiilor realizate in luna decembrie se afla Petrom, la care actionarul majoritar, grupul austriac OMV, a subscris peste 765 milioane de euro.

Pe pozitiile urmatoare se situeaza Kaufland Romania, cu peste 48 de milioane de euro, OMV Romania Mineraloel - 24,3 milioane de euro, Nestle Romania - 8,9 milioane de euro si Medisystem - 6,2 milioane de euro.