O decizie grea... Dupa ce sa ma ghidez pentru a face cea mai buna alegere? Am la dispozitie doua criterii obiective si unul subiectiv. Primul este reprezentat de dobanda pe care o primeste copilul pentru banii depusi de mine. Mai apoi, ma interesez neaparat de avantajele/facilitatile de care va dispune mostenitorul.

Chiar daca voi avea raspunsurile la aceste intrebari, decizia ramane tot la fel de grea. Pentru ca aici intervine subiectivismul. In functie de banca pe care o voi alege, la varsta majoratului, copilul meu va deveni, in mod natural, client al acelei banci. Deci, aceasta hotarare ii va crea o "obligatie" morala fata de acea banca.

Criteriul subiectiv atarna enorm de cele mai multe ori. De obicei, avem o simpatie pentru o banca anume, fapt care va cantari destul de greu in alegerea noastra. Cei mai multi clienti sunt tentati sa se ghideze dupa numele bancii, refuzand - din start - sa mai faca o analiza asupra produselor de pe piata. Practic, cumpara un nume, nu un produs, chiar daca acesta nu este tocmai cel mai bun.

In cazul depozitelor constituite pentru copii, criteriul subiectiv are un cuvant greu de spus, poate mai mult decat in cazul altor produse.

Banca Transilvania, BRD si Banca Tiriac acorda o atentie deosebita acestui tip de produse

Banca Transilvania cu Kid Cont, BRD cu Atustart si Banca Tiriac cu Junior sunt bancile care au in portofoliul lor produse "branduite". De altfel, cele trei institutii au dat importanta deosebita produselor destinate copiilor, desfasurand campanii speciale de promovare.

Banca Transilvania a mizat puternic pe Kid Cont, produs lansat pe la jumatatea anului trecut. Practic, a fost prima banca care a scos in prim-plan un depozit pentru copii. Sintagma "Cea mai mare avere sunt copiii. Dar care este averea copiilor?" a facut ca, in scurt timp, acest produs sa fie cunoscut de multa lume. "Consecventa va fi rasplatita cu dobanzi bune si bonusuri de fidelitate.

Vei descoperi ca, depunind in mod regulat sume mici de bani, averea copilului tau va creste la Banca Transilvania … ca-n povesti, numai ca, totul este cat se poate de real", spune banca. In plus, daca copilul tau are peste 15 ani, poate beneficia si de cardul Euro<26, primul card de debit cu reduceri intr-o retea vasta de magazine si asigurare gratuita la calatoriile in strainatate.

Dintre avantaje Kid Cont pot fi mentionate: una din cele mai bune dobanzi de pe piata (16%/an la lei, 3,75%/an la dolari si 4%/an la euro), posibilitatea de a depune sau vira sume de bani, oricand si in orice cuantum si de catre alte persoane desemnate, inexistenta comisioanelor la depunerea de numerar si la constituirea depozitului, premii ce constau in dobanzi suplimentare, incepand cu a treia

aniversare a depozitului copilul tau. Lucrurile mai putin bune sunt reprezentate de obligatia de a strange anual o suma comunicata de banca si depunerea a cel putin 3 milioane lei sau de 100 dolari/euro la deschiderea contului.

Cu mesajul "Vrei sa-ti inveti copilul sa economiseasca? Sau sa-i arati ca dorintele lui pot fi indeplinite din propriile economii?", BRD a lansat produsul Atustart. BRD isi permite chiar sa ofere un... cadou la deschiderea contului, reprezentat de suma de 200 000 lei sau 5 euro/dolari.

Poti face oricand depuneri, retrageri de numerar sau incasari fara a fi conditionat de respectarea unui termen prestabilit prin contract si fara a afecta procentul de dobanda cu care este remunerat contul.

Daca optezi pentru capitalizarea trimestriala beneficiezi de urmatoarele rate ale dobanzii: 14%/an la lei, 2,25%/an la dolari si 3,25 la euro, iar la capitalizarea anuala, dobanda la lei este de 14,5%/an. Majoritatea operatiunilor aferente contului Atustart sunt gratuite: nu se percep comisioane pentru deschiderea de cont, depunerile de numerar, incasari intra si interbancare.

In ziua in care copilul tau implineste 14 ani, BRD ii transfera gratuit economiile intr-un cont Atusprint, care ii va permite sa efectueze singur toate operatiunile si sa economiseasca si mai mult.

Ca si in cazul Bancii Transilvania, si la BRD este necesara o suma minima de deschidere, care este de 3 milioane lei sau 100 euro/dolari, fara insa a mai fi nevoit sa capitalizezi contul cu o suma prestabilita.

Banca Tiriac are in portofoliul sau depozitul Junior, pentru care foloseste ca mesaj indrumarea "Economiseste lunar mici sume de bani pentru viitorul copilului tau!". Contul Junior este un cont de economii deschis de catre parinte sau tutore pe numele copilului in varsta de pana la 14 ani.

La implinirea varstei de 18 ani, suma economisita vafi la dispozitia copilului. Suma minima de deschidere este 10 euro (echivalent lei/dolari), iar depunerea lunara minima este de 5 euro (echivalent lei/dolari). Inchiderea contului poate fi realizata si inainte de implinirea de catre copil a varstei de 18 ani.

La implinirea varstei de 14 ani, pentru a-i face copilului un cadou, titularul poate sa-i deschida un Cont Curent si sa-i oferi si primul lui card de debit. Dobanda acordata este de 16% la lei, 3% la euro si 2.4 % la dolari.

BCR are un produs bun, dar nepromovat

Banca Comerciala Romana este o alta banca ce detine un produs similar, care insa nu este atat de cunoscut, principalul motiv fiind, cu siguranta, faptul ca nu a fost suficient de promovat. Chiar daca, din pacate, depozitul pentru minori disponibil la BCR nu are, spre exemplu, un nume si nu a fost "scos in fata", el concureaza - de la egal la egal - cu produsele celorlalte trei banci.

Poti obtine o dobanda buna (15%/an) si, mai ales, tu decizi daca copilul tau are dreptul de a administra acel cont inca de la varsta de 14 ani. Suma minima pentru constituirea unui cont curent este de 100.000 lei (respectiv 100 dolari/euro), iar pentru un depozit pe diferite termene este de 1.000.000 lei (respectiv 500 dolari/euro).