Confruntarea de la virful PSD dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase s-a mutat in afara tarii. Aflat zilele acestea la Roma, Nastase a declansat o vasta actiune de lobby menita a atrage sprijin extern in disputa sa cu fostul sef al statului.

Actualul presedinte al PSD mizeaza pe semnalele pe care socialistii europeni i le-ar putea transmite lui Ion Iliescu, astfel incit acesta sa accepte ideea tandemului la virful partidului, tandem in care el si Adrian Nastase sa se situeze pe pozitii egale.

Bunicuta, “vopsita” la socialistii europeni

Presedintele PSD, Adrian Nastase, participa la lucrarile celui de-al treilea Congres National al Democratilor de Stinga din Italia. Agenda liderului PSD include intilniri cu doi dintre cei mai importanti lideri ai Partidului Socialistilor Europeni, structura la care PSD va adera dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Este vorba de Poul Nyrup Rasmunssen (presedinte PES) si Joseph Borell (vicepresedinte PES).

Potrivit unor surse din PSD, Nastase mizeaza pe faptul ca imaginea externa a lui Ion Iliescu nu este tocmai favorabila, ba chiar s-a inrautatit dupa ce fostul presedinte l-a gratiat pe liderul minerilor, Miron Cozma.

De altfel, la scurt timp dupa ce a semnat decretul de gratiere, socialistii europeni au trimis o scrisoare conducerii PSD in care si-au exprimat totalul dezacord fata de aceasta decizie.

In plus, sursele citate sustin ca socialistii europeni sint ingrijorati de posibilitatea ca friiele PSD sa ramina exclusiv pe mina lui Iliescu, pe care il percep drept un simbol al trecutului, si nu ca un garant al modernizarii partidului, proces pe care il urmaresc cu interes.

De altfel, faptul ca socialistii europeni “sint interesati de PSD, de traseul viitor al partidului si de procesul de modernizare” ne-a fost confirmat ieri de purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean. Pe de alta parte, sursele citate sustin ca socialistii europeni doresc ca modernizarea PSD sa insemne alegerea in functii de conducere a unor lideri cu o imagine nepatata.

Acest lucru l-ar putea ajuta pe Nastase sa scape de unii dintre adversarii sai, printre care Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu sau Viorel Hrebenciuc.

Iliescu discuta cu reprezentantii SPD

Aceste puncte de vedere sint impartasite si de reprezentantii Partidului Social Democrat din Germania (SPD). In aceste conditii, extrem de importanta se anunta intilnirea pe care conducerea PSD o va avea cu liderii SPD, ce urmeaza sa aiba loc pina la Congresul partidului condus de Nastase.

Despre aceasta reuniune la virf s-a discutat ieri, in cadrul intrevederii pe care actualul presedinte al PSD a avut-o cu Sussane Kastner, vicepresedinte al Bundestag si deputat al Partidului Social Democrat german (SPD). Liderul SPD s-a intilnit in cursul dupa-amiezii de ieri si cu Ion Iliescu.