Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Romania a incălcat dreptul la liberă asocieră prin refuzul de a inregistra legal Partidul Comuniştilor (Nepecerişti).

Curtea, sesizată de liderul PCN, Gheorghe Ungureanu, a constatat că statutul partidului, inaintat justiţiei pentru inregistrare nu conţinea paragrafe care indemnau la violenţă sau alte forme de incălcare a principiilor democratice.

CEDO s-a declarat disponibilă de a lua in considerare experienţa istorică a Romaniei dinainte de 1989, dar că aceasta nu poate justifica interzicerea unor partide comuniste, care activează de altfel in mai multe ţări din Europa.

Curtea a conchis că refuzul inregistrării legale a PCN este disproporţionat cu scopul urmărit şi ca atare nu era necesar intr-o societate democratică.

Tot joi, CEDO condamnat statul roman pentru incălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces corect in cazul Eugeniei Iacob.

Curtea a cerut statului roman restituirea in antură a unui imobil care fusese confiscat in 1950 sau plata unei compensaţii in valoare de 250 de mii de euro. De asemenea CEDO a obligat statul roman la plata unor daune morale in valoare de 3.000 de euro.

In sfarşit, CEDO a decis că in cazul cetăţeanului Mihai Fociac, destituit in 1993 din funcţia de manager al unui hotel in 1993, statul roman nu se face vinovat de incălcarea nici unui drept prevăzut in Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.