Traian Basescu a fost invitatul editiei de vineri a emisiunii “Sfertul Academic”, realizata de Paul Grigoriu pentru Radio Romania Actualitati. Pe parcursul emisiunii, preluata de RADOR, presedintele Basescu a discutat despre o multitudine de teme, explicind inca o data iesirea sa de joi la adresa directorului TVR, Valentin Nicolau, precum si la adresa Laviniei Sandru.

Basescu a explicat, printre altele, prioritatile politicii externe, declarind in premiera ca urmatoarele sale vizite vor fi la Moscova, Berlin si Washington.

Basescu a spus ca a discutat deja cu ministrul de Externe despre probleme delicate, precum tezaurul din Rusia, mostenirea Gojdu din Ungaria, Canalul Bistroe sau Insula Serpilor, urmind a fi incepute demersurile diplomatice pentru rezolvarea acestora.

Basescu a amintit despre incercarea guvernului de a contracara costurile aderarii prin cresterea pensiilor si a salariilor, a detaliat masurile pe care le are in vedere pentru intensificarea luptei anticoruptie, precum si unele masuri privind reformele in armata si serviciile secrete.

Presedintele a taxat directorului SRI, afirmind ca “nu e treaba mea, ci a serviciilor sa ma apere”. Basescu s-a aratat nemultumit de faptul ca Timofte a facut publice informatiile privind securitatea sa. In ceea ce priveste Politia, Basescu i-a invitat pe politisti sa iasa din birouri, aratindu-se “ingrozit” de structura stufoasa a IGP.

Referindu-se la CSAT, Traian Basescu a afirmat ca isi doreste cooptarea in aceasta structura a ministrului Transporturilor si a procurorului general al Romaniei.

Presedintele Basescu a insistat asupra relatiilor cu Republica Moldova, afirmindu-si inca o data interesul pentru normalizarea relatiilor cu Chisinaul.

In incheierea emisiunii, Basescu a povestit cum se desfasoara o zi de lucru la Cotroceni, recunoscind ca sint momente in care presedintele este imbracat in tricou – vestitele tricouri care l-au facut celebru.

  • Documente audio
  • Basescu despre relatiile cu TVR, cu PD, despre prioritatile externe
  • Basescu despre costurile aderarii, problema tezaurului si Insula Serpilor
  • Basescu despre lupta anticoruptie, afirmatiile lui Radu Timofte, reforma armatei
  • Basescu despre rolul Politiei, schimbarea componentei CSAT, atributiile insitutiei prezidentiale
  • Basescu despre romanii din diaspora