Liberalii europeni au fost reprezentati la Congresul PNL de trei lideri marcanti: seful Grupului liberal-democrat din Parlamentul European, Graham Watson, presedintele Partidului Liberal Democrat European, Werner Hoyer si baroneasa Emma Nicholson. In discursul sau, Graham Watson, i-a sfatuit pe liberalii romani sa ramana in Internationala Liberala, daca vor sa mai ramana uniti.

"Stiu ca unii dintre voi vor ca PNL sa adere la Partidul Popular European. Va intreb insa: chiar vreti sa aderati la o familie politica ce este intr-un continuu razboi intern cu multe chestiuni importante. Chiar il doriti pe Ciuhandu ca lider? Eu va dau un sfat sincer: v-ar ajuta sa ramaneti uniti intr-o famiie a liberalilor europeni unita", a spus Watson.

Discursul parlamentarului european a fost aplaudat de unii dintre delegatii la congres, mai ales in momentul in care Watson a atins coarda sensibila a identitatii liberalilor. Presedinte de sedinta in acel moment, Mircea Ionescu Quintus i-a multumit lui Watson pentru pledoaria in favoarea famililei liberale.

"Eu pot spune doar ca sotia mea si cu mine nu vom pleca niciodata din aceasta familie", a afirmat Quintus.

Eliminarea gunoiului PSD

In cuvantul sau, Werner Hoyer a mentionat ca actualul Guvern trebuie sa elimine "o mare parte din gunoiul pe care fosta putere l-a ascuns sub covor". Liderul liberal-democratilor europeni a adaugat ca echipa Tariceanu trebuie sa duca la bun sfarsit "reformele amanate atat timp de Guvernul PSD". "Noi, cei din UE, suntem constienti de acest rol pe care trebuie sa-l joace noua putere.

Lupta anti-coruptie, modernizarea sistemului administrativ, reforma in Justitie, toate acestea sunt foarte importante pentru aderarea la UE. PSD a aderat la aceste idealuri doar prin vorbe", a apreciat Hoyer.

Oficialul european a mai precizat ca liberalilor le revine rolul sa asigure "deschiderea pe deplin a fostelor arhive ale lui Ceausescu, intrucat descoperirea crimelor din perioada comunista trebuie cunoscute de poporul roman".

Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor pentru Romania, i-a felicitat pe liberali pentru ca au ajuns la putere, afirmand ca "oamenii au decis la alegeri ca schimbarea a fost pasul pentru a duce Romania inainte". "Sunteti pe ultimii pasi pe drumul catre aderarea la UE si nu exista cale de intors.

Din multe puncte de vedere, Romania este gata sa devina membru UE, iar voua, liberalilor, va revine un rol important. Tara voastra este centrul axei Moscova-Bucuresti-Bruxelles-Washington, iar alegerile din Ucraina au dovedit acest lucru", a afirmat parlamentarul european.

Emma Nicholson a mai spus ca dupa ce va deveni membru al UE, Romania va conduce discutiile pe care Uniunea le va avea cu Ucraina, Republica Moldova si Rusia. "Am toata increderea in actiunea noului Guvern. Astept sa va sustin succesele", a adaugat parlamentarul liberal.

Natase s-a suparat pe Hoyer

PSD a raspuns ieri declaratiilor facute de Werner Hoyer, recomandandu-i sa analizeze mult mai atent parcursul european al Romaniei din ultimii patru ani, inainte de a face "afirmatii hazardate".

Intr-un comunicat de presa remis de formatiunea lui Adrian Nastase se precizeaza ca in timpul guvernarii PSD au fost eliminate vizele pentru cetatenii romani in spatiul Schengen, s-au incheiat capitolele de negociere cu Uniunea Europeana, a fost obtinut statutul de economie functionala de piata, iar Consiliul European a confirmat repere ferme ale calendarului de aderare.

"Aceste realitati de notorietate europeana ar fi trebuit sa fie cunoscute si de domnul Hoyer, in masura in care acesta isi ia in serios calitatea de europarlamentar", se arata in comunicat. PSD considera ca aceste pozitii reprezinta "simple declaratii politice, menite sa binecuvanteze instalarea domnului Tariceanu ca lider autoritar al PNL, chiar cu pretul sacrificarii imaginii Romaniei".

"Il invitam pe domnul Werner Hoyer sa-si exprime public pozitia cu privire la cateva practici "democratice" ale actualilor guvernanti: programul de inlocuire a functionarilor publici pe criterii politice, subordonarea politica a justitiei, incercarea de a acapara conducerea posturilor publice de radio si televiziune, amestecul neconstitutional al presedintelui in domeniul de competenta al

Parlamentului", se precizeaza in comunicat.

PSD asteapta "cu interes" comentariile lui Hoyer asupra "euro-conformitatii" acestor actiuni ale actualilor guvernanti. "De altfel, este destul de greu de inteles excesul de zel al domnului Hoyer, in conditiile in care PNL intentioneaza sa puna piatra de temelie a crestin-democratiei din Romania, prin incercarea de afiliere la Partidul Popular European", se arata in comunicat.