Arie Oostlander si baroneasa Nicholson, supravegheati de serviciile secrete romanesti

Serviciile de informatii si fosta putere sint nevoite sa se apere in fata informatiilor, publicate de ziarul “Ziua”, conform carora ar fi ordonat spionarea europarlamentarului olandez Arie Oostlander.

Intre timp, intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ, fostul raportor al Parlamentului European pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson afirma ca este posibil sa fie si ea monitorizata de aceleasi servicii. Ooslander, parlamentar european in perioada 1999-2004, este cel care a cerut, anul trecut, suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Emma Nicholson a avut si ea numeroase pozitii critice la adresa guvernului condus de Adrian Nastase.

Emma Nicholson: “Cred ca am fost monitorizata de serviciile secrete romanesti”

EVZ: Arie Oostlander a declarat ca are informatii ca a fost supravegheat de serviciile secrete romanesti. Aveti cunostinta sau presupuneti ca ati fi fost in aceeasi situatie?

E.N. Presupun ca actiunile mele sint monitorizate de serviciile secrete. Ale altor tari.

EVZ: Dar de serviciile romanesti de informatii?

E.N. Cred ca si de serviciile romanesti am fost monitorizata, dar ma simt confortabil cu acest lucru.

EVZ: Nu va deranjeaza?

E.N. Sint reprezentanta a milioane de cetateni si aceste persoane au dreptul sa stie ce fac eu. In aceeasi masura si cetatenii romani sint interesati de acest lucru. Protejez interesele lor ca si pe cele ale cetatenilor UE si nu-mi pasa cine, ce vede din ceea ce fac eu si daca serviciile secrete doresc sa ma monitorizeze. Sint o persoana publica si trebuie sa dau socoteala pentru ceea ce fac.

In aceeasi masura, daca eu decid sa tin secret un lucru, fiti sigur ca ramine secret. (Alina Mihai)

Arie Oostlander invoca si stenogramele PSD

Informatiile, provenite din surse olandeze, arata ca echipa lui Oostlander a sesizat serviciile speciale din Parlamentul European, avind suspiciuni ca europarlamentarul este urmarit. SRI si SIE ar fi avut intentia de a desfasura o actiune de “influentare pozitiva” a europarlamentarului, sustin expertii europeni.

In interviul acordat cotidianului, Oostlander confirma informatiile ca ar fi fost urmarit, dar spune ca nu a simtit acest lucru. El invoca stenogramele PSD. Intr-una dintre ele, Adrian Nastase se intreaba retoric “de ce nu spune nimeni” presei ce “jocuri face Oostlander”.

“Sa merg eu sa fac briefingurile astea, sa le dau pe sub masa aceste informatii pe care le stiti si de la serviciile de informatii (...)?”, le spune Nastase celorlalti lideri PSD.

Fostul europarlamentar a declarat, de asemenea, ca din stenograme, pe care le-a primit de la o ambasada a unei tari UE, a aflat ca este privit de liderii PSD ca “o persoana care trebuie oprita”.

Serviciile secrete neaga acuzatiile lui Oostlander

Serviciul de Informatii Externe (SIE), principalul vizat in acest caz, a anuntat ca “nu desfasoara actiuni de genul celor mentionate” de Oostlander.

SIE afirma ca acest lucru ar fi in contradictie cu parteneriatele pe care le desfasoara cu serviciile de informatii euroatlantice. Potrivit comunicatului SIE, “asemenea actiuni ar periclita grav credibilitatea si profesionalismul institutiei la nivelul comunitatii informative din Uniunea Europeana”.

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Radu Timofte, s-a pronuntat si el, la solicitarea cotidianului “Evenimentul zilei” de a comenta acuzatiile lui Oostlander. “Nu am avut in atentie diplomati europeni sau personalitati ale Uniunii Europene. Nu avem de gind sa facem asa ceva”, a declarat Timofte.

PSD: “Sint acuzatii penibile”

PSD considera ca acuzatiile potrivit carora fosta putere ar fi cerut SRI si SIE sa-l spioneze pe europarlamentarul olandez Arie Oostlander “sint chestiuni penibile, lipsite de orice fundament”. “Este foarte interesant si, simptomatic, as putea spune ca atunci cind apar probleme la nivelul coalitiei de guvernamint sint lansate pe piata tot felul de povesti. (...

) Pentru ce sa fie urmarit un europarlamentar ale carui opinii erau cunoscute? Sigur, este vorba si de un joc politic”, a declarat ieri purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean. El nu considera ca europarlamentarul olandez este de rea-credinta, acreditind ideea ca Oostlander a fost antrenat in astfel de jocuri politice interne, care au ca scop “continuarea procesului de demonizare a PSD”.

Corlatean a admis ca spionarea unui oficial european este “impotriva tuturor practicilor democratice, iar institutiile romanesti ar trebui sa clarifice aceasta situatie”. (Silviu Sergiu)

Servicii secrete in tranzitie

Acest nou scandal apare intr-o perioada de tranzitie si incertitudini in ceea ce priveste conducerile serviciilor secrete. Aceasta perioada a fost marcata si de o serie de dezvaluiri.

Astfel, seful DGIPI, serviciul de informatii al MAI, a fost audiat de parlamentari dupa ce s-a dovedit ca solicitase interceptarea telefoanelor a doua agentii de presa.

Si directorul SRI, Radu Timofte, a provocat rumoare cu doua afirmatii, una legata de posibile pericole la adresa lui Traian Basescu, alta de faptul ca SRI asculta telefoanele a doi jurnalisti care lucreaza pentru media straine.

La inceputul anului, noul sef al statului dadea un raspuns ferm in privinta conducerii serviciilor de informatii, intr-un interviu in presa centrala. Doar unul dintre sefii serviciilor secrete vor fi mentinuti in functii, spunea Traian Basescu.