In diferite colturi ale lumii, oameni de stiinta lucreaza sa perfectioneze Masina. Asiaticii pretind ca au inoculat robotilor elixirul dragostei, in timp ce americanii vor sa-i faca intelectuali si autodidacti. Se pregateste "imperecherea"?

Odata terminat experimentul conceperii copiilor in eprubeta, oamenii de stiinta lucreaza de zor la "roboteii de laborator". Nu va ganditi inca la "nasteri asistate" in comunitatea robotilor! Cartile stravechi ne-au invatat ca un copil este rodul unei reusite povesti de dragoste intre un barbat si o femeie.

Noile tratate de stiinta spun ca vor reusi sa infiripe sentimentul dragostei intre roboti. Cel putin asa sustine profesorul sud-coreean Kim Jong-Hwan, directorul ITRC (Intelligent Robot Research Centre), nimeni altul decat initiatorul Campionatului Mondial de Fotbal al robotilor, competitia in care cercetatori din toata lumea isi testeaza ultimele creatii in domeniu.

Profesorul coreean a prezentat un software care este capabil sa creeze 14 cromozomi artificiali.

O "JOACA" PERICULOASA. Dupa cum se stie, cromozomul este un corpuscul al nucleului, purtator al caracterelor ereditare, care se formeaza in timpul diviziunii celulei si care este variabil ca forma la fiecare specie. In opinia profesorului Jong-Hwan, acesti cromozomi vor "permite" robotilor sa simta atractie intre ei. Dupa cum se arata intr-un material vnunet.

com, noul software va fi introdus in anumiti roboti in urmatoarele trei luni, iar "masina" va fi capabila sa simta, sa judece si sa aiba dorinta. "Trebuie sa consideram acest moment drept originea speciilor artificiale.

Pana acum, cei mai multi cercetatori in acest domeniu s-au concentrat asupra functionalitatii masinilor, in timp ce noi propunem orientarea catre esenta creaturilor", a declarat profesorul corean intr-o conferinta de presa.

In conceptia sa, prin "esenta" trebuie sa se inteleaga un cod de computer structurat asemenea ADN-ului uman, doar ca in cazul "creatiei" sale se iveste o ciudatenie: apare o singura spirala si nu una dubla ca la oameni (dublu-helix).

EVOLUTIA. Anuntul profesorului corean vine la putina distanta de la demararea unui alt proiect in lumea roboticii. De asta data este vorba de programul a doi cercetatori de la Rensselaer Artificial Intelligence and Reasoning Laboratory, care si-au propus sa dezvolte un computer capabil sa citeasca si sa invete din documente.

"Oamenii invata cel mai bine atunci cand citesc. Scopul nostru este sa cream o masina inteligenta care poate sa citeasca anumite carti, sa le inteleaga si sa reflecteze asupra celor citite, sa raspunda in engleza, iar apoi sa explice de ce a dat un anume raspuns", a declarat Selmer Bringsjoord, directorul institutului.

Intregul proiect se desfasoara in colaborare cu o agentie a Pentagonului, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), oficialitatile investind deocamdata peste 1 milion de dolari in aceste cercetari.

PSIHOLOGIE

"Robotii vor avea personalitate si emotii si, asa cum ne avertizeaza diferite filme, acest lucru ar putea fi periculos pentru umanitate. Daca le putem furniza robotilor cromozomi buni, pozitivi, atunci ei nu ar mai reprezenta o amenintare"

Profesorul Kim Jong-Hwan, directorul Intelligent Robot Research Centre