Fotografiile cu Saddam Hussein "mort" sunt gaselnita cu care un nou vierme de tip mass-mailer incearca sa se raspandeasca, a anuntat compania de securitate informatica Sophos.

Viermele Bobax.H se raspandeste sub forma unor mesaje care pretind sa ofere informatii si fotografii care demonstreaza faptul ca fostul lider irakian a fost ucis in timp ce incerca sa evadeze din arest, a anuntat compania anti-virus.

„Este un virus nou-nout care transforma computerele victimelor in fabrici de spam. Desi nu a atins inca proportii epidemice, acesta se raspandeste in continuare”, a declarat Graham Cluley, consultant la Sophos.

Viermele se poate raspandi prin e-mail exploatand vulnerabilitatea Microsoft LSASS – aceeasi deficienta care a fost folosita si de viermele Sasser pentru a se raspandi. Vulnerabilitatea a fost raportata in urma cu trei luni, iar un patch este disponibil.

Bobax.H, care afecteaza PC-urile ce ruleaza sub Microsoft Windows, se propaga cand victimele deschid atasamentul e-mail-ului care contine virusul. Acesta incearca apoi sa se propage la adresele de mail gasite in sistem.

Bobax-H incearca de asemenea sa dezactiveze programele anti-virus si de securitate si sa instaleze un modul relay e-mail pentru a transforma sistemul intr-o „fabrica de spam”.

Atasamentele din e-mail-urile Bobax.H poarta mai multe denumiri, iar textul mesajului poate varia de asemenea, a aratat Sophos. Printre aceste mesaje se pot afla „Saddam Hussein - Attempted Escape, Shot dead. Attached some pics that i found” sau „Osama Bin Laden Captured. Attached some pics that i found.”