Un oficial guvernamental de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni controleaza, prin nevasta, o fundatie cu nume identic si obiectiv similar celui al departamentului. Fundatia a beneficiat de numeroase sponsorizari din banii publici, derulati intre sotul, care a dat, si sotia, care a luat.

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) este una dintre structurile care functioneaza in subordinea primului-ministru, avind ca scop sprijinirea romanilor care traiesc in afara spatiului national.

DRP este condus de un secretar de stat, numit de primul-ministru, ultimul sef al structurii guvernamentale fiind Titus Corlateanu, cunoscut mai degraba in postura de purtator de cuvint al PSD.

Fundatia directorului Popescu

Schimbarea de guvern de la sfirsitul anului trecut l-a inlaturat pe Corlateanu de la conducerea departamentului, dar premierul Tariceanu nu a numit nici pina acum un succesor al acestuia. Vidul de putere din DRP scoate la lumina o serie de aspecte obscure privind finantarile dispuse de conducerea departamentului.

Unul dintre acestea este legat de directorul Eugen Popescu, seful Directiei pentru Strategii, Comunicare si Relatii Publice din cadrul structurii guvernamentale. In anul 1999, acesta a infiintat Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP), iar in 2001 a fost angajat la Guvern, ca sef a ceea ce se numea atunci Departamentul pentru Relatia cu Romanii de peste Hotare.

Doi ani mai tirziu, in mod straniu, departamentul isi schimba numele si devine Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni – identic cu cel al fundatiei lui Eugen Popescu.

FNRP a beneficiat de-a lungul timpului de un consistent sprijin financiar din partea, unor institutii sau firme de stat, cum ar fi SNP Petrom, CEC, Banca Comerciala Romana, Ministerul Informatiilor Publice, Ministerul Tineretului si Sportului etc. Toate aceste sponsorizari pentru FNRP au curs una dupa alta in ultimii patru ani in care Eugen Popescu a lucrat in aparatul guvernamental.

Popescu da banul, nevasta primeste

Unul dintre proiectele materializate si anuntate pompos de FNRP este „Universitatea de Vara Izvorul Muresului - a romanilor de pretutindeni“, ale carei editii se desfasoara anual, incepind din anul 2000.

Fundatia infiintata de Eugen Popescu a fost coorganizator al acestei actiuni, sponsorizata in cea mai mare parte de DRP care, la vremea aceea, era cuprins in structura Ministerului Informatiilor Publice.

Fundatia infiintata de Popescu s-a dezvoltat financiar in ultimii patru ani. Daca in anul 2000, FNRP avea venituri care insumau usor 174 de milioane de lei, acestea au crescut constant de la an la an, dupa cum arata bilanturile contabile depuse la Ministerul Finantelor de FNRP. Ultimul dintre acestea consemneaza un venit in anul 2003 de peste 466 de milioane de lei.

Recordul financiar a fost inregistrat insa in anul 2002, cind FNRP a inregistrat venituri de 670 de milioane de lei.

Control absolut

Eugen Popescu nu a comentat aceste aspecte, declarind ca nu cunoaste indeaproape activitatea fundatiei. El nu vede nici o situatie de incompatibilitate intre fundatia infiintata de el si calitatea pe care o detine in structura Guvernului, motivind ca s-a retras din functia de presedinte al FNRP la sfirsitul anului 2001, la scurt timp dupa numirea in guvern.

In acelasi moment insa, sotia sa, Daniela Soros, a devenit vicepresedinte al FNRP, iar un anume Laurentiu Plaesu a devenit presedinte.

Eugen Popescu sustine ca, personal, nu s-a implicat de mult in activitatea ONG-ului mentionat. Il contrazice insa o anume mentiune din statutul fundatiei, introdusa in momentul in care s-a retras din functia de presedinte si care spune asa: „Fondatorul il va putea inlocui oricind pe presedintele fundatiei“. Iar unicul fondator al FNRP este Eugen Popescu.

Acesta nu gaseste nimic anormal in noua prevedere din statutul FNRP, justificind ca trebuie sa existe o modalitate de control „in cazul in care aceasta fundatie este deturnata de la scopul infiintarii sale“.

Fabrica de stiri interesate

Fundatia fondata de Eugen Popescu a infiintat agentia de stiri „Romanian Global News – singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni“. Agentia de stiri pare a functiona insa dupa resortul unor interese bizare. In repetate rinduri, premierul Tariceanu a fost acuzat, nici mai mult, nici mai putin decit ca vrea sa vinda Romania ungurilor.

Nici consilierul prezidential Andrei Plesu nu a scapat de atacul agentiei de stiri a FNRP, fiind asociat in mesaj cu pesedistul Titus Corlateanu. Surse din interiorul DRP ne-au spus ca aceste atacuri fac parte din registrul luptei pentru putere din interiorul departamentului. Eugen Popescu sustine ca nu are vreun amestec in activitatea agentiei de stiri.