In industria carnii de porc s-a pornit din nou razboiul. Procesatorii se lupta cu producatorii pe tema taxelor vamale, care ar putea creste cu 20%. De asemenea, se fac primele demersuri pentru a intra in gratiile ministerului de resort.

Aproape fiecare scumpire a produselor din carne de porc a avut in spate un adevarat scandal, iar in afara de noul pret, premisele au fost intotdeauna aceleasi. Lupta se poarta mereu intre producatori si procesatori, fiecare incercind sa-si impuna punctul de vedere de cele mai multe ori referitor la politica de taxe vamale.

Arbitrul este Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale care, in functie de interesul national sau de alte interese, da cistig de cauza cui crede de cuviinta. In toata aceasta afacere marele perdant este consumatorul nevoit de cele mai multe ori sa scoata mai multi bani din buzunare pentru a-si cumpara acelasi kilogram de carne.

Intentiile ministerului

Instalarea noului Guvern se pare ca nu a reusit sa calmeze spiritele in industria de profil. In consecinta, cele doua tabere se pregatesc de o noua confruntare. Marul discordiei se refera, in principal, tot la taxele vamale pe care procesatorii le vor cit mai reduse, iar producatorii cit mai mari. „Am primit un fax de la Nicolae Lazin (secretar de stat in cadrul MAPDR n.

red) care ne-a cerut sa solicitam o crestere a taxelor vamale pe motiv ca s-a ieftinit carnea in CE. Aceasta ieftinire este o chestie falsa intrucit fata de 2004 preturile din UE au crescut cu 25%“, ne-a povestit Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie care apara interesele procesatorilor de carne de porc.

Potrivit acestuia, ministerul de resort intentioneaza sa majoreze taxele vamale la importurile de carne de porc cu 20%, masura ce va avea ca efect majorarea preturilor din galantare cu acelasi procent. Pozitia MAPDR este momentan incerta. „Pentru taxele vamale situatia este in analiza. Se va lua decizia corecta“, ne-a spus Nicolae Lazin, secretar de stat in cadrul MAPDR.

In schimb, Minea suspecteaza ca ministerul ar putea fi inclinat sa faca jocul producatorilor de carne avind in vedere ca Gheorghe Caruz, conducatorul producatorilor este si vicepresedintele PNL Braila, iar acesta din urma sustine ca la ora actuala „nu se mai conduce clientelar“.

Jocul taxelor vamale

Majorarea taxelor vamale inseamna pentru procesatori o crestere a pretului la materia prima, fapt ce s-ar putea traduce printr-o reducere a clientilor. Aceeasi masura privita din perspectiva producatorului presupune vinzari mai mari, acestia permitindu-si sa mentina preturile actuale sau chiar sa le majoreze. Bineinteles in limita taxei vamale.

Cit despre refuzul procesatorilor de a cumpara carne autohtona, acestia dau vina pe pretul carnii la intern si pe insuficienta de pe piata. Din datele ARC, materia prima de import este in medie cu 25% mai ieftina decit cea de pe piata autohtona, iar productia autohtona nu acopera decit in proportie de 30% necesarul de consum. Cifrele sint insa contestate de producatori.

„Tot timpul au mers pe o gindire nesanatoasa (ARC n.red) daunatoare atit Romaniei cit si producatorilor romani. Nu inteleg de ce nu se vrea sa se cumpere de la noi. Acum avem carne de porc pe care nu o putem valorifica. De asemenera, am scazut preturile cu 30.000 de lei fata de decembrie 2004, de la 95.000 de lei kilogramul la 65.

000 de lei pe kilogram“, ne-a spus Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP).

Batalia pe simpatia ministerului

O alta sursa de neintelegere intre ARC si PRCP, extrem de importanta pentru ambele parti, se refera la relatiile cu oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii. Daca in cazul taxelor vamale inca nu se stie cine va iesi victorios, se pare ca aceasta batalie a fost cistigata de produca-tori. „ARC a inaintat mai multe solicitari de dialog cu MAPDR. Dar nu am primit nici un raspuns.

Desi spunea ca este deschis la dialog, Flutur (ministrul Agriculturii n.red) nu s-a intilnit cu nici un reprezentat din industria alimentara. Acum singura discutie pe care o purtam cu cei de la putere este cea prin fax, un lucru iesit din comun“, mai spune Minea.

In schimb, crescatorii de porci au fost fericiti sa-l primeasca saptamina trecuta pe acelasi secretar de stat Lazin cu ocazia Adunarii Generale a patronatului.