Majoritatea inventiilor brevetate in Romania sint inregistrate de pensionari si de studenti, adica de categorii de populatie mai putin active. Numarul inventiilor este insa redus comparativ cu alte tari. In plus, putine dintre brevete devin afaceri.

Exista companii dispuse sa investeasca in inventiile altora. O asfel de afacere este profitabila si avantajata de politica fiscala, avind in vedere ca cei care valorifica un brevet de inventie sint scutiti de impozit pe 5 ani. De pe urma inventiei cistiga si inventatorii si cei care au descoperit ca piata inventiilor nu este folosita la adevarata valoare in Romania.

Pe de alta parte, inventatorii sint totusi mult mai putini decit in alte tari. In 2004, numarul celor care au inregistrat o inventie a fost de 839, in crestere cu doar 100 fata de 2003. Mai mult, conform unor evaluari, dintre inventiile romanesti doar intre 1 si 3% se transforma in afaceri.

Hobby profitabil

Exista insa si romani care au mai multe inventii la activ si pe care le-au transformat intr-o sursa de profit. Un exemplu de cesiune cu profituri bune este masina de indoit tevi inventata de Ion Dumitru. Potrivit acestuia pretul difera in functie de durata folosintei acestei masini cit si de numarul de copii a inventiei.

„Am primit cereri atit din strainatate cit si din tara, de la un producator de tevi din Sighisoara“ spune Ion Dumitru, explicind faptul ca la incheierea unui contract cesionarul asigura transportul cit si celelalte cheltuieli, indiferent de locatia lui. Potrivit acestuia pentru a-i „inchiria“ inventia si a face o singura copie doritorii scot din buzunar intre 10 si 15 mii de euro.

Nu numai inventiile folosite in domeniul industrial aduc cistiguri.

Acelasi lucru este valabil si pentru inventiile aparent marunte: precum jocurile sau ascutitorile. Acestea se cesioneaza pe perioada valabilitatii brevetului de inventie si pot fi multiplicate nelimitat. Gheorghiu Valentin Laurentiu, inventatorul jocului divinatoriu, un „joc de zaruri care dezvolta gindirea“, spune ca o inventie este cesionata pe o suma cuprinsa intre 2.000 si maxim 10.

000 de euro, inchiriere care este valabila atit timp cit inventia este brevetata. In ceea ce priveste numarul de copii care pot fi vindute nu exista limita impusa, ca in cazul cesiuni unui utilaj. Totusi, potrivit acestuia, cesiunea inventiilor „marunte“ aduce un venit mai mic, sumele mari fiind disputate de cei care au o inventie folosita in productie.

Inventiile sint testate atent

Cei care au facut o afacere din cistigarea drepului de a copia inventii sint foarte atenti la reactia pietei. Orice inventie poate avea un succes imens sau poate sa fie un esec total explica Constantin Burlacu, asociat al firmei Juno SRL, firma care se ocupa cu cesionarea din domeniul jocurilor. Succesul in afaceri consta in studierea pietei, spune Burlacu.

„Orice inventie o testam mai intii pe piata, iar daca nu are priza la public nu o mai pastram“ spune Burlacu. Totul se analizeaza foarte atent incepind de la numele jocului pina la culoarea lui deseori investitorii schimbind numele sau chiar mai mult pentru ca acesta sa aiba priza la public.

Nu exista o lege

Regulile sint stricte, dar nu fixe. Asfel conditiile de inchiriere a valorificarii inventiei cit si preturile sint stabilite intre terti fara sa existe o lege care sa impuna anumite standarde.

Astfel, printre cei mai avantajati sint cei din industrie, atit inventatorii cit si cesionarii din acest domeniu au profiturile cele mai mari deoarece suma pe care se cesioneaza un utilaj industrial este mult mai mare, iar aceasta poate varia nefiind o limita de pret cu care sa poata fi cesionat.

Nici numarul exact al celor care au facut o afacere dintr-o inventie nu este cunoscut deoarece legea nu obliga pe cei care incheie afacerea sa inregistreze acest lucru.