Cozmin Gusa isi argumenteaza pozitia divergenta fata de unele declaratii si actiuni ale liderilor marcanti ai PD, dupa ce fostul lider al partidului, Traian Basescu, il prezenta in fata publicului ca pe un pion important in viata formatiunii sale politice.

Gusa face dezvaluiri incendiare, precizand ca seful statului ar putea fi "presat" de Ion Iliescu pentru a se delimita de unii dintre fostii colaboratori de baza. Gusa se simte unul dintre cei vizati, stiuta fiind aversiunea pe care Ion Iliescu i-o poarta.

"Mijloacele" lui Iliescu in acest demers ar fi inca o pagina in dosarul Ciuvica-Basescu, suficient de incomoda pentru liderul de la Cotroceni. Gusa mai spune ca in urma cu o luna comunicarea dintre el si presedintele Basescu a incetat, atunci cand acesta din urma l-a comparat cu primarul Vanghelie. Deputatul democrat mai sustine ca ar putea fi "lucrat" de serviciile secrete din Romania.

Prezentam interviul cu Cozmin Gusa. (M.T.)

Ziua: Plecarea dumneavoastra din PSD a fost una oarecum spectaculoasa daca ne gandim ca Adrian Nastase a fost cel care v-a propulsat in functia de secretar general al partidului. Parasirea PSD a survenit dupa o vizita pe care ati facut-o la Moscova. Puteti sa explicati ce s-a intamplat?

Cozmin Gusa - Este corect ca in PSD am fost sustinut la inceput de catre Adrian Nastase si pentru lucrul acesta i-am multumit in acel moment si i-am spus ca-i sunt recunoscator.

Plecarea mea din PSD s-a datorat insa, in primul rand lui Adrian Nastase si a sistemului pe care el l-a perpetuat acolo, inconjurat de baronii centrali pe care eu i-am nominalizat atunci, in momentul plecarii, si a imposibilitatii de a lupta impotriva unui sistem clientelar generat la varful conducerii PSD in acel moment.

N-am avut o vizita la Moscova inaintea demisiei mele, am avut vizita la Moscova in anul 1992 cand puneam la punct un protocol intre partidul lui Putin si PSD, protocol care ar fi putut sa fie foarte folositor Romaniei in contextul in care PSD se afla la guvernare, iar partenerii din Europa sau partenerii din SUA isi doreau relatii privilegiate intre politicienii puterii din Romania si

politicienii puterii din Rusia. Una din tampeniile pe care serviciile secrete din Romania o prezinta cu consecventa este speculatia referitoare la Moscova si la eventuala apartenenta a mea la o organizatie oculta legata de fostul KGB si despre care am informatii ca a fost prezentata atat lui Basescu, cat si lui Adrian Nastase.

Ziua: In ianuarie 2005 in mai multe cercuri se vehicula ideea ca Gusa este omul lui Virgil Magureanu si ca urmeaza sa fie propulsat in fruntea SRI. Tot Magureanu - se spunea atunci - l-ar fi luat pe Gusa din PSD si l-ar fi adus in PD. Care este relatia cu Magureanu si cine credeti ca a avut interesul sa lanseze asemenea afirmatii?

C.G. - Relatia mea cu Virgil Magureanu exista de circa un an de zile. Cand eram la PSD va aduc aminte ca am avut un scandal public legat de Traian Basescu si Virgil Magureanu pentru ca sugeram legatura extrem de apropiata dintre Traian Basescu si Virgil Magureanu in urma fuziunii partidelor - PNR si PD.

Insa, in ultimul an am dorit foarte mult sa stau de vorba cu Virgil Magureanu si chiar pot sa spun ca ne-am intalnit destul de des, la fel cum m-am intalnit si cu cei care intr-un fel sau altul pot sa ne lamureasca ce s-a intamplat cu adevarat inainte de 1989. Speculatiile ca as fi omul lui Magureanu sunt normale in Romania, cand toata lumea crede ca cineva trebuie sa fie omul cuiva.

Eu nu sunt santajabil, n-am probleme de dosar prin care, intr-un fel sau altul, sa pot sa fiu manevrat de diferite personalitati publice. Ma intalnesc cu Virgil Magureanu din interes si cu placere, dar n-o sa fac niciodata vreo constructie politica alaturi de el sau de alti oameni care au fost implicati in evenimentele din 1989.

Ziua: Cozmin Gusa face parte din categoria oamenilor fara caracter care nu au ce cauta in PD, afirma Traian Basescu in iunie 2003. Acelasi lucru era spus si de catre PSD dupa ce ati parasit partidul, iar Radu Berceanu sustine acelasi lucru. Sunteti intr-adevar lipsit de caracter?

C.G. - Asta pot s-o spuna cel mai bine nu politicienii, ci romanii, cei care imi pot analiza activitatea politica. Nu cred ca in vreun moment al carierei mele politice am dovedit ca n-as avea caracter. Faptul ca exista o similitudine de pozitii intre anumiti oameni din PD si anumiti oameni din PSD asta nu ma mira, atata vreme cat exista foarte multe interese comune in zona bussines-ului.

Lupta mea atat din PSD, cat si din PD s-a dat pentru o noua generatie politica si care sa nu mai fie marcata de tarele generatiei politice care s-a promovat in 1989 si anume santajul reciproc care s-a facut de fiecare data intre ei indiferent de partidele din care faceau parte.

Momentul in care am intrerupt comunicarea cu Basescu

Ziua: In urma cu o luna ati afirmat ca Basescu a facut o greseala cand a spus despre Iliescu ca este un politician responsabil. In replica, presedintele ales v-a comparat cu Vanghelie, spunand ca si acesta a incercat sa-si creasca raitingul atacandu-l pe el. Are dreptate Basescu?

C.G. - M-a deranjat foarte tare faptul ca Traian Basescu a avut o asemenea pozitie fata de Ion Iliescu, un membru al sistemului ticalosit, dupa cum ii placea presedintelui sa spuna, pentru ca asta are o mare importanta: toti oamenii sistemului totalitar pe care intr-un fel sau altul ii patroneaza Ion Iliescu au gasit un balon de oxigen in aceasta afirmatie a lui Basescu.

Si asta m-a deranjat.

De asemenea, faptul ca un om pe care l-am ajutat foarte mult in 2004, ma compara cu Marian Vanghelie, nu mi s-a parut un lucru foarte bun. Din acest motiv, in acel moment, am intrerupt comunicarea cu Traian Basescu.

Speculatiile cu "gasca", un lucru total fals

Ziua: In PD exista un curent puternic impotriva dumneavoastra motivat de faptul ca incercati sa creati "o gasca" - il citez aici pe Traian Basescu - care sa va sustina la presedintia partidului. Vizati cu orice pret sefia PD?

C.G. - Nu, nu vizez cu orice pret. Am spus mereu ca nu candidez la sefia PD, pentru ca banuiam isteria care se va produce in jurul candidaturii mele, in special din partea unora care in 2004 n-au facut nimic in lupta electorala impotriva PSD, preferand o anumita fratie. In ceea ce priveste speculatiile cu "gasca", este un lucru total fals.

Aici Traian Basescu, intr-un mod cu totul surprinzator pentru mine, n-a facut decat sa-l citeze pe Radu Berceanu - un om care de abia a scapat de rigorile societatii civile acolite in Coalitia pentru un Parlament Curat pentru a candida pe liste. Este o inventie. Faptul ca am fost ales de trei ori ca lider de grup o fi deranjat anumite persoane.

Astea sunt rautati si imi pare rau ca cineva se bazeaza pe informatii neverificate.

"Adriean Videanu se afla intr-o mare eroare"

Ziua: Vi se aduc o serie de reprosuri: parasirea lucrarilor Camerei inainte de votarea presedintelui; organizarea acelui seminar la Predeal; lista celor 17 lideri PD; dezvaluirea in presa a HG prin care Videanu primea de la Guvernul PSD unda verde pentru exploatarea unor cariere de marmura. Sunteti pe cale sa fiti exclus din partid?

C.G. - Deja am ajuns la un teatru absurd in care cineva, facand o constructie bazata pe presupuneri chiar poate sa-si puna problema sa sanctioneze sau sa dea afara din partid o persoana care nu cred ca a facut ceva rau impotriva PD in ultima vreme.

Invit pe cei care mai au asemenea ganduri in legatura cu mine sa verifice scorul PD la a finalul anului 2003 si scorul cu care a castigat alegerile locale cu mine in calitate de sef de campanie si apoi sa incerce sa spuna cine a fost mai de folos partidului.

Cand a fost ales Adrian Nastase presedinte, va reamintesc ca PUR era in coalitia de sustinere a acestuia, alaturi de PSD si PRM, deci aveau peste 50% si castigau. Din cauza faptului ca votul nu putea fi secretizat n-aveam nici o sansa sa castigam presedintia Camerei cu Mona Musca.

Acesta a fost si motivul pentru care am parasit sala, de comun acord cu liderul de grup de la PNL, Calin Popescu Tariceanu. Cred ca a fost un gest foarte potrivit, pentru ca participam la o mascarada si la un vot neregulamentar. Celor care ma contesta le amintesc ca si la Senat s-a facut acelasi lucru. A fost o isterie si in privinta seminarului de la Predeal.

Am facut un lucru foarte bun si acolo.

Lista celor 17 este un lucru care pe mine ma onoreaza. Faptul ca mai multi lideri de organizatii si primari au considerat oportun sa aiba o discutie cu mine cred ca a fost un eveniment important si cei care-l contesta sunt probabil niste opozanti ai mei fara rezerve. O legenda intreaga s-a iscat in legatura cu HG si aici imi pare rau pentru ca Adriean Videanu se afla intr-o mare eroare.

El vorbeste in acest moment de faptul ca daca se va dovedi ca eu am dat informatia, el ar fi dezamagit. Ii reamintesc ca el a dat acea informatie ca eu as fi dat presei acel document si acum nu face decat sa se citeze pe el.

Oricum e vorba de un document de notorietate care fusese prezentat in doua emisiuni tv de catre Vadim, la mare audienta, si care fusese publicat in Monitorul Oficial de peste o luna. Nu vad unde ar fi problema, mai ales ca in plan public n-am vorbit niciodata despre aceasta HG.

Asta e in imaginatia unora si nu permit nimanui sa chestioneze asa, retoric, in legatura cu onorabilitatea lui Cozmin Gusa. Mai ales daca cei care fac acest lucru au ajuns multimilionari in dolari avand in paralel si o pozitie politica constanta in ultimii 15 ani.

Nu mi-am pus problema sa plec din PD

Ziua: Au aparut informatii potrivit carora in cazul unei plecari din PD veti incerca o noua constructie politica cu Victor Ponta si o parte din tinerii PSD. Discutati o asemenea constructie politica?

C.G. - Nu, nu discut o asemenea constructie politica si nici nu mi-am pus problema sa plec din PD. Cu Victor trebuie sa recunosc ca nu m-am intalnit de la plecarea mea din PSD, sigur, daca nu punem la socoteala intalnirile din Parlament.

Fila noua din dosarul Ciuvica - Basescu

Ziua: De ce credeti ca Traian Basescu reactioneaza atat de negativ la adresa dvs?

C.G. - Mi-ar fi greu sa vorbesc despre asta pentru ca este o mare dezamagire pentru mine sa vad modalitatea in care Traian Basescu se refera la persoana mea, lansand fel de fel de teorii fara sustinere de genul: Cozmin Gusa nu e bun, dar Videanu sau Blaga ar fi bun pentru presedintia PD. Acest lucru ma face sa ma intreb in legatura cu doua episoade importante din ultima perioada.

Primul. In iunie 2004, in prima zi de dupa primul tur dupa ce Traian Basescu a fost ales primar, stirea de pe pagina intai din cotidianul condus de Marius Tuca era: Cozmin Gusa va fi dat afara din partid, fara a se cita sursa.

Dandu-i un telefon lui Marius Tuca pentru a-l intreba de ce nu m-a chestionat, am avut surpriza sa constat ca, Marius, cu profesionalism, a recunoscut ca exista o sursa la cel mai inalt nivel al partidului in legatura cu respectiva stire si n-avea nici un motiv sa retraga stirea. Acest lucru a fost un mare semn de intrebare.

Al doilea semn de intrebare pe care il am in acest moment este legat de o banuiala a mea ca Traian Basescu ar putea sa fie presat in acest moment de catre reprezentantii sistemului din Romania, cu fel de fel de date. Am o infomatie pe care n-am putut s-o verific in acest moment, care se refera la o fila noua in dosarul Ciuvica - Basescu, fila de care stie inclusiv Ion Iliescu.

Prin intermediul acestei file s-ar putea face presiuni asupra lui Traian Basescu. Informatia n-o am pana la capat, dar am certitudinea ca s-a depus aceasta fila si practic, prin intermediul ei, se incearca presiuni asupra Presedintelui.

Daca revenim la ideea ca unul dintre oamenii cei mai inversunati la adresa mea este Ion Iliescu, putem sa ajungem cu usurinta la o explicatie privind atitudinea lui Basescu vizavi de mine.

Se fac presiuni mari asupra lui Basescu

Ziua: Credeti asadar ca presedintele Traian Basescu este santajabil?

C.G. - Intr-o masura mai mica sau mai mare, pe diferite subiecte, fiecare dintre noi am putea sa avem probleme. Depinde cum le facem fata. Eu cred ca se fac presiuni mari asupra lui Traian Basescu, inclusiv in ceea ce ma priveste.

Ziua: Va simti cumva "lucrat" de serviciile secrete?

C.G. - Ma simt lucrat de servciile secrete, pentru ca n-am avut absolut nici o retinere in a critica politizarea excesiva a serviciilor secrete in ultimii 15 ani, punerea lor pe rand, in slujba diferitilor presedinti, prim-ministri sau zone de putere care intr-un fel sau altul au dominat Romania si

atunci, bineinteles, ca la nivelul suprastructurilor servciilor secrete ar putea sa existe o actiunepermanenta indreptata impotriva mea. Dar vreau sa-i dezamagesc: nu ma intereseaza aceste lucruri pe care le desfasoara impotriva mea. Eu stiu cel mai bine adevarul despre lucrurile care le fac.

Roxana ANDRONIC, si Mihai TOADER