Comitetul National de Conducere al PNTCD a aprobat, sambata, schimbarea numelui partidului in Partidul Popular Crestin Democrat (PNTCD), scopul fiind realizarea proiectului de unificare a fortelor crestin-democrate si populare intr-o singura formatiune cu aceasta denumire. Delegatii au adoptat aceasta decizie cu 194 de voturi "pentru", 6 "impotriva" si 5 abtineri.

Presedintele PNTCD Gheorghe Ciuhandu a apreciat ca bipolarizarea esichierului politic nu este "una reala, ci una conjuncturala", iar evolutia fireasca este ca PNTCD sa se adapteze vremurilor actuale si sa devina elementul central in jurul caruia sa se coaguleze toate gruparile care se revendica "onest" ca fiind populare si crestin-democrate.

Ciuhandu a aratat ca PNTCD isi poate valorifica atuurile reprezentate de istorie, traditie si consecventa in promovarea valorilor crestin-democrate, alternativa fiind ramanerea partidului "intr-un anumit imobilism, care insa nu duce la nimic". In perioada pana la Congres, anuntat pentru luna februarie, vor continua negocierile cu fortele interesate in acest proiect.

Liderul taranist a aratat ca, pana in prezent, au avut loc negocieri cu URR, iar, in ultimele zile, cu grupul de parlamentari din Blocul National Democrat. Ciuhandu si-a asumat esecul partidului la alegerile parlamentare, afirmand ca acest lucru ar trebui facut si de cei care au semnat "motiunea Ciuhandu", la Congresul din august.

In opinia sa, conlucrarea cu UDMR, recomandata de conducerea PPE, ar insemna ca Uniunea sa sustina PNTCD intr-o colaborare extraparlamentara, mai ales ca taranistii si-au oferit disponibilitatea de a sustine prin cadre administrative si tehnice actuala administratie centrala si institutiile descentralizate din administratia locala.

Ciuhandu a mentionat ca "ramane de vazut", daca va candida la sefia partidului, insa presedintele de onoare Ion Diaconescu a aratat ca sustinerea PPE fata de coagularea crestin-democrata este acordata unei formatiuni care are ca pol principal PNTCD si presedinte pe Gheorghe Ciuhandu.

Prezent la lucrarile CNC, reprezentantul Partidului Popular European, Antonio Constanzo, si-a declarat deplina solidaritate fata de deciziile luate in cadrul partidului. "Ne exprimam solidaritatea cu presedintele Gheorghe Ciuhandu si cu deciziile luate si vom lucra impreuna pentru ca noul Partid Popular Crestin Democrat sa fie reprezentat in Parlamentul European", a spus Constanzo.