Intr-un efort eroic de a suplini absenta Vacantei Mari de pe micul ecran, presedintele zis si ales a simtit nevoia sa ne ofere un nou si stralucit episod cu Leana lui Partag. Joi, pe la trei dupa-amiaza, la un moment de siesta, Traian Basescu s-a exprimat din nou intr-un show menit a face ratingurile sa sara din tatani.

Putem comenta intamplarile de joi in diferite chei. O excludem pe cea lautareasca, exersata cu brio de cateva posturi tv private, ai caror patroni au cosmaruri doar la initialele PNA. Convocand in studio doar interpreti de manele electorale, aceste posturi ne-au oferit, la vreme de seara, spectacolul inaltului fund prezidential inrosit de inteligentele devenite limbi.

Le-a secondat cu brio Radio Romania Actualitati, grabit sa-l invite pe Traian Basescu, vineri la pranz, timp de o ora, pentru a-i mustrului la un post public pe toti cei care au cutezat sa-l traga de maneca. A fost calomniata astfel si AM Press, cea care l-a prins cu destele in borcanul anticonstitutional.

Fara ca moderatorul sa-l avertizeze, potrivit deontologiei, ca nu-i permis nimanui, nici chiar presedintelui ales, sa atace pe cineva care, absentand din studio, nu-i poate raspunde.

Am putea, de exemplu, sa ne amuzam la momentul unic in istoria unei tari ce se mai vrea, printre altele, si europeana, in care un ofiter de la SPP a luat, in inregistrare directa, telefonul guvernamental de la TVR, pentru ca presedintelui i-a picat rau la stomac fleica de la pranz.

Sa ne amuzam si sa multumim lui Dumnezeu ca Traian Basescu nu l-a avut la indemana pe faimosul general Badalan, cu a sa divizie de tancuri. Nu de alta, dar in materie de tras in civili, actualul sef de Stat Major are o bogata experienta. Cel putin din decembrie 1989!

Ne-am putea intreba de ce sa fie obligati cetatenii acestei tari, altfel oameni seriosi, la casa lor, sa asiste in direct la rafuielile de alcov din PD cu deputata Lavinia Sandru, pentru ca ea, inima zburdalnica fiind, si-a gasit intre timp un alt idol politic. Ca iubitori de telenovela autohtona, noi il intelegem pe barbatul de sub cureaua domnului presedinte.

Nu-i usor lucru sa vezi ca femeia pe care ai creat-o din toate punctele de vedere refuza sa ti se mai pisiceasca la orice ora din zi si din noapte. Astfel de momente lasa in suflet rani mortale, pe care nu le poti vindeca nici macar prin promovarea in postul de langa tine, cel de consilier de stat, a blondei de la Golden Bliz.

Om fiind, vorba cantaretilor prezidentiali, esti in stare sa umbli prin bal cu "vitrionul" in san, asemenea Mitei Baston, ca sa i-l arunci in fata celei care te-a "tradus". Credem insa ca, judecand dupa prestatia din campania electorala, Traian Basescu putea sa incerce a fi nitel mai original.

Nu de alta, dar, profitand de prerogativele constitutionale, domnia-sa a apelat la un cliseu tipic barbatilor ajunsi in astfel de imprejurari. A zis ca locul nerecunoscatoarei e pe "Centura politicii"!

Ar fi primejdios insa daca ne-am rezuma la astfel de abordari posibile, ba chiar si necesare, ale discursului prezidential de joi dupa-masa. Se impune cu necesitate si o abordare serioasa, chiar daca mai putin simpatica, unui popor dispus la bascalie, dar uitand ca-n Istoria Romaniei multi si-au intemeiat ascensiunea pe acest obicei carpatin de a lua in gluma lucrurile grave.

Se impune cu atat mai mult aceasta abordare, cu cat prestatia de joi tradeaza un truc al politicianului Traian Basescu, folosit cu brio pana acum intr-o tara suferind de o evidenta slabiciune: paralizia in fata tupeului absolut. A folosit acest truc domnul cu pricina cand a izbucnit in plans, in direct si la o ora de varf, la capataiul lui Theodor Stolojan.

Juram ca in cursul noptii fostul candidat va fi subiectul unui anunt mortuar. Ca sa-l vedem azi, viu si nevatamat, vesel si vioi, servindu-l la masa, in ipostaza de ospatar politic, pe Traian Basescu.

A folosit acest truc presedintele zis si ales si in martea dintre cele doua tururi, cand a cerut anularea primului tur pe motiv c-a fost fraudat. Au trecut de atunci doua luni. Mari si late. Traian Basescu a ajuns presedinte. Nu mai sufla o vorba despre fraudarea alegerilor.

Trucul consta in ceea ce s-ar putea numi starnirea unui scandal pentru a acoperi, cu galagia propusa, faptul ca el a intins mana si ti-a luat friptura din fata.

Astfel, dupa ce ne-am amuzat de luarea telefoanelor, dupa ce ne-am enervat ca o femeie e facuta curva in direct, am tras linie si-am constatat ca Traian Basescu ne-a tras pe sfoara, jucand comedia insului pitoresc, gen Zaroni ajuns presedinte. Prestatia sa de telenovela agresiva a avut menirea de a impinge in plan secund lucrurile cu adevarat grave din acest proaspat scandal:

1. S-a confirmat de catre Radu Calin Cristea ca a fost contactat de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu pentru a i se propune postul de presedinte director general al TVR. Traian Basescu si-a pus in joc, joi dupa-amiaza, intreg talentul sau de absolvent al scolii Populare de Arta, Sectia Actorie, pentru a ne convinge ca n-are nici o legatura cu afacerea.

Fiind domnia-sa cetatean inainte de a fi presedinte, noi ii acordam, ca jurnalisti, prezumtia de nevinovatie, desi, stiindu-l pe Claudiu Saftoiu, ne e dificil sa credem c-a avut initiative personale intr-o chestiune atat de riscanta cum e implicarea Palatului Cotroceni in schimbarea conducerii TVR.

Admitand, asadar, ca Traian Basescu n-a avut cunostinta de actiunile consilierului sau, nu putem sa nu remarcam ca domnia-sa nu ne-a raspuns la intrebarea: Ce masuri a luat impotriva unui consilier care nu numai ca si-a depasit competentele, dar, mai mult, a tarat institutia prezidentiala intr-o afacere anticonstitutionala? Presedintelui zis si ales ii place sa se infatiseze drept un ins sever

si cu cei apropiati cand acestia gresesc. E ciudat ca tanarul Claudiu Saftoiu n-a fost nici macar mustrat. Nu cumva pentru ca acesta l-ar fi privit uluit ca e tras de urechi pentru un lucru facut tocmai din dispozitia celui care face acum pe niznaiul?

2. Pentru a-l pedepsi pe Valentin Nicolau, Traian Basescu a anuntat si-a ordonat sa i se taie telefonul guvernamental. Respectiva unealta era insa in biroul lui Valentin Nicolau, in virtutea regulii care obliga pe orice director general al TVR sa aiba o linie de comunicatie directa cu principalele institutii ale statului roman, in eventualitatea unor evenimente iesite din comun.

Prin aria sa de acoperire, dar mai ales prin caracterul public, TVR e singurul mijloc de a transmite populatiei masuri exceptionale, urgente, luate de autoritati in caz de catastrofe. Telefonul guvernamental nu era un favor facut omului Valentin Nicolau pentru ca Traian Basescu, intr-un moment de suparare, sa i-l taie.

In virtutea carei legi a ordonat STS-ului domnul presedinte sa fie taiat telefonul guvernamental? Si daca nu exista nici o lege care sa ingaduie, cum de si-a permis Traian Basescu un asemenea grav abuz?

3. Traian Basescu s-a suparat rau de tot pe deputata Lavinia Sandru pentru ca si-a permis sa gandeasca si cu capul sau.

Sa lasam deoparte faptul ca tinerii din PD, reprezentati de Cozmin Gusa si Lavinia Sandru, au contribuit decisiv la victoria electorala a lui Traian Basescu si ca, in consecinta, ei merita si un alt tratament decat cel de a fi batuti la fund in vazul intregii natiuni, puse in ipostaza de mahala iesita pe la garduri cand se cearta frizerul cu coafeza.

Nu putem lasa deoparte insa faptul ca PD e un partid politic. Si ca e impotriva Constitutiei ca seful statului, obligat la situare deasupra vrajbelor din partide, sa-si vare polonicul in ciorba clocotinda din PD. Pentru mult mai putin, Ion Iliescu a fost pus pe coji de nuca.

4. Traian Basescu s-a aratat extrem de indignat ca un ziar i-a cerut sa raspunda daca e adevarat ce se spune in legatura cu finantarea campaniei sale electorale de catre Sorin Ovidiu Vantu si de grupul de la Baneasa in schimbul imunitatii in fata PNA. Directorul ziarului respectiv a fost facut mafiot.

Nu excludem posibilitatea ca Traian Basescu sa aiba dreptate, desi, amintindu-ne ca domnia-sa a acordat cu putina vreme in urma un interviu directorului acuzat, nu putem sa nu ne intrebam de ce a facut-o, daca stia ca respectivul vrea sa-i obtina protectia. Chiar avand dreptate, Traian Basescu a ocolit cu viclesug raspunsul la intrebarea pusa de ziar si pe care ne-o punem si noi.

Chiar daca n-avem nici un motiv sa-i cerem protectie. E adevarat c-a fost finantat in campania electorala cu trei milioane de dolari de catre Sorin Ovidiu Vantu si cu trei milioane de dolari de catre grupul de la Baneasa?

5. Furat de ipostaza sa de emi sar special al lui Dumnezeu in zona Balcanilor, Traian Basescu ne-a povestit cum a pus-o el pe Lavinia Sandru pe listele electorale, desi avusese o prestatie slaba la scrutinul local. Am aflat astfel ca formatiunea cu pricina a fost si este un fel de garsoniera a unui singur om: Traian Basescu. In campanie, chibitii electorali ai Aliantei D.A.

si-au acordat din plin mandolinele pentru a canta democratia din Partidul Democrat. Care democratie?!

N.B. 1) Ma despart de Valentin Nicolau numeroase momente din mandatul sau de sef al televiziunii publice. Nu pot sa nu remarc insa exemplul pe care-l da azi multor sefi, inclusiv de gazete, prin felul in care tine piept nebuniei actualei Puteri de a-si subordona totul in tara asta: de la conducerea TVR pana la distribuirea prezervativelor prin automate. Alaturi de C.V.

Tudor, Valentin Nicolau intruchipeaza azi adevarata Opozitie. Asta in timp ce liderii PSD, abandonand necesara batalie cu Puterea, s-au varat sub pamant pentru ca acolo, la adapostul intunericului, sa-si poata lua unul altuia gatul.

N.B. 2) Proaspat trecut in patrimoniul Magazinului Unirea, ziarul Romania libera imi atribuie niste interventii pe langa noua Putere pentru a ma pricopsi cu nu stiu ce post de sefulet. Fii serioasa, soro! Chiar daca, prin absurd, intr-un moment de deraiere a luciditatii, mi-ar trece prin cap o asemenea prostie, n-as avea loc de unii jurnalisti de la Romania libera.

Vorba presedintelui ales: Ha-ha-ha!