In Bulgaria, preşedintele parlamentului - un membru al partidului de centru dreapta al premierului Simeon de Saxe Coburg Gotha - a fost demis. Săptămana care vine aduce noi probleme pentru guvernul de la Sofia.

La parlament a fost depusă o moţiune de cenzură, iar partidele din opoziţie au fost de acord să inceapă consultări in vederea formării unui nou guvern.

Opoziţia a prezentat o listă cu 4 acuzaţii la adresa preşedintelui Adunării Naţionale, Ognian Gerdjikov. Pe primul loc figurează blocarea activităţii legislativului, urmată de subordonarea parlamentului puterii executive.

Prezentand aceste acuzaţii, deputaţii opoziţiei s-au referit in mod special la un incident produs săptămana trecută, cand domnul Gerdjikov s-a opus introducerii pe ordinea de zi a privatizării eşuate a companiei de stat BulgarTabac.

Premierului Simeon de Saxe Coburg Gotha

Ognian Gerdjikov a răspuns recunoscand că a făcut unele greşeli, dar nimic de care să ii fie ruşine.

El a spus că politica este arta compromisului şi că orice compromis este acceptabil atunci cand serveşte interesele Bulgariei.

La votul de vineri a fost prezent intregul cabinet al premierului Simeon de Saxe Coburg Gotha.

Insă in ciuda acestei mobilizări, Gerdjikov a fost demis cu o diferenţă de 5 voturi.

Dacă cele intamplate vineri pot fi considerate un semnal pentru săptămana viitoare, cand va fi dezbătută o moţiune de cenzură, primul ministru are toate motivele să fie ingrijorat.

La parlament a fost depusă o moţiune de cenzură

Partidele din opoziţie s-au inţeles deja să inceapă negocierile pentru formarea unui nou guvern, precizand insă că nu vor mai incredinţa conducerea cabinetului lui Simeon de Saxe Coburg Gotha.

Ministrul de externe, Solomon Passy, a declarat postului naţional de radio de la Sofia că Bulgaria este in pericol de a rata semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dacă parlamentul nu va adopta la timp unele amendamente la constituţie.

Preşedinţia luxemburgheză a Uniunii Europene ar dori ca Romania şi Bulgaria să semneze tratatele de aderare pe 25 aprilie.