Director General al Televiziunii Romane, Valentin Nicolau, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca isi va depune demisia, dar numai in momentul in care presedintele Basescu va promulga noua lege de organizare si functionare a Societatii Romane de Televiziune.

Adica o demisie in alb pentru un moment extrem de indepartat, dat fiind ca in acest moment noua lege se afla abia la stadiul de discutii.

Valentin Nicolau a declarat ca isi va inainta demisia Parlamentului Romaniei, in subordinea caruia se afla televiziunea publica.

In acest moment, conform actualei Legi de organizare a SRTV, televiziunea publica este condusa de un Consiliu de Administratie Politizat, din care fac parte reprezentanti ai partidelor politice, ai Guvernului si Presedintiei.

O lege noua, care sa elimine imixtiunea politicului in functionarea TVR, este abia la stadiul discutiilor dintre societatea civila, CNA si SRTV.

Ceea ce inseamna ca pina la adoptarea ei de catre Parlament si, apoi, promulgarea de catre presedinte, va mai curge apa pe Dunare. Asadar, Nicolau si-a dat singur un cec in alb, sub forma unei demisii in alb.

Intre Nicolau si Traian Basescu a avut loc, in ultimele saptamini, un schimb dur de replici. Nicolau este acuzat atit de presedinte, cit si de o parte a societatii civile, ca se agata cu toata puterea de scaunul sau, neezitind sa arunce in lupta mijloace mai putin ortodoxe.

Valentin Nicolau a declarat ca demisia sa va stimula parlamentarii sa grabeasca schimbarea legii. "Cu cit se vor grabi mai tare sa voteze noua lege, cu atit vor scapa mai repede de mine", a spus el, adagind, la intrebarile ziaristilor, ca a ales acest moment pentru ca este "unul benefic", dat fiind faptul ca in aceasta perioada opinia publica a fost sensibilizata referitor la aceste aspecte.

Nicolau a precizat ca pentru a reusi in demersul sau de a schimba legea TVR, precum si de a cistiga pentru prima data o lupta cu politicienii, are "nevoie de ajutorul presei, al societatii civile si al acelor politicieni care nu vad in TVR doar un instrument cu care pot manipula si cu care se pot infatisa lumii altfel decit sint".

"Legea e defecta de 10-11 ani. Ne facem ca uitam ca legea e defecta de atita amar de vreme", a declarat Nicolau.

Modificarea Legii 41 s-ar putea face la propunerea Guvernului sau a Parlamentului. In ultima perioada, mai multe institutii, printre care si Consiliul National al Audiovizualului, au cerut modificarea Legii de functionare a SRTv in sensul maririi mandatului membrilor C.A. de la patru la sase ani pentru a se reduce dependenta fata de politic.

In ceea ce priveste recentele conflicte mediatice dintre Nicolau si presedintele Basescu, directorul TVR a spus ca amestecul acestuia in problemele TVR este un exemplu clar de imixtiune politica in televiziune.

Referitor la "firul rosu" dintre TVR si Cotroceni, el a aratat ca, potrivit Legii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (Legea 92/ 24.07.1999), STS este obligat sa instaleze astfel de retele telefonice in toate institutiile de interes national. “Iar Televiziunea Romana este o institutie de interes national”, a spus Nicolau.

El a aratat ca a vorbit de cinci ori la acest telefon cu presedintele Ion Iliescu in doi ani si jumatate: "De doua ori m-a sunat el, si de trei ori l-am cautat eu". Unul dintre cazurile cind presedintele Nicolau l-a sunat pe Iliescu a fost cind a existat "un anunt cu bomba in TVR".

In ceea ce priveste aspectele de ordin financiar, Nicolau a spus ca, in urma demisiei sale, lasa televiziunea "intr-o situatie economica de exceptie".

"La sfirsitul anului 2004, profitul net inregistrat este de 10% din cifra de afaceri. Si nici o datorie", a declarat Nicolau.

Intrebat daca este adevarat ca salariul sau depaseste 130 de milioane de lei, Nicolau a spus ca aceasta afirmatie este falsa, salariul sau fiind mult mai mic. "Salariul meu a fost hotarit de Consiliul de administratie", a spus Nicolau.

Intrebat de Brindusa Armanca daca este insa adevarat ca salariul sau este de "107 milioane plus 20%", el a spus: "Pe aproape, nu stiu, ca nu am fituica la mine". El a mai spus ca, la numirea sa, a propus Consiliului sa ii dea un salariu de 20 de milioane de lei, dar membrii acestuia nu au acceptat.

In cele din urma, Nicolau a concluzionat ca salariile din TVR sint confidentiale si nu trebuie facute publice.

Salariile membrilor C.A. al televiziunii publice sint corelate cu cel al presedintelui SRTv.