Preşedintele Traian Băsescu s-a prezentat in faţa instanţei Tribunalului Bucureşti in recursul dosarului in care ii acuză de calomnie pe Mugur Ciuvică şi Max Bădin. Cei doi sunt acuzaţi de calomnie pentru că au spus că Train Băsescu a colaborat cu fosta Securitate.

Train Băsescu a explicat in faţa instanţei motivele pentru care s-a prezentat la tribunal.

"In ceea ce mă priveşte, afirmaţia că instanţele nu trebuie să ţină cont că-l au in faţă pe Preşedintele Romaniei este singura adevărată" a declarat preşedintele Băsescu.

"Vreau să nu ţineţi cont. Eu sunt un om care are o problemă in justiţie, am venit din respect pentru justiţie şi tot ce vă doresc e să judecaţi drept şi corect", a mai spus preşedintele Romaniei.

Eu sunt un om care are o problemă in justiţie, am venit din respect pentru justiţie şi tot ce vă doresc e să judecaţi drept şi corect.

Traian Băsescu

Traian Băsescu a adăugat că respinge categoric idee că a făcut poliţie politică. Insă Mugur Ciuvică a declarat in faţa aceleiaşi instanţe că preşedintele a fost informator al Securităţii.

Mai mult, Mugur Ciuvică le-a spus judecătorilor să nu se lase influenţaţi de faptul că Train Băsescu este preşedinte şi că va avea un cuvant de spus in ce priveşte cariera magistraţilor.

"Aş vrea să pornim de la ideea că nu-l judecaţi pe Preşedintele Romaniei, aşa cum a inceput să spună avocatul domniei sale, ci că il judecaţi pe cetăţeanul Traian Băsescu, cetăţean care vă este prezentat in cele trei documente oficiale, unul de la PCR, unul de la Direcţia Securităţii Statului şi

al treilea de la MAPN, ca fiind informator al Securităţii, racolat de Securitate incă de pe băncile facultăţii", a spus domnul Ciuvică.

Mugur Ciuvică a negat că ar fi incercat să ii transmită lui Traian Băsescu vreun document nedepus la dosar şi care ar fi reprezentat o probă in acest proces.

In timpul infăţişării de luni, Traian Băsescu şi Mugur Ciuvică s-au intrerupt de numeroase ori sau chiar s-au ironizat.

Conflictul Train Băsescu - Mugur Ciuvică

Conflictul dintre Traian Băsescu şi Mugur Ciuvică s-a acutizat in timpul campaniei pentru primăria capitalei şi a culminat cu acuzaţia formulată de Mugur Ciuvică potrivit căreia Traian Băsescu a făcut poliţie politică.

Primarul municipiului Bucureşti de la acea vreme l-a dat in judecată pe Mugur Ciuvică şi pe Max Bădin - coleg de partid cu Mugur Ciuvică. Traian Băsescu a cerut daune de un leu.

In octombrie, Judecătoria sectorului 2 Bucureşti i-a achitat pe Max Bădin şi pe Mugur Ciuvică in procesul de calomnie intentat de Traian Băsescu. Instanţa i-a obligat insă pe cei doi la cheltuieli de judecată.

Mai mult ei ar fi urmat să plătească pentru avocatul lui Traian Băsescu şi să ii dea actualului preşedinte nu un leu şi cate 500 de lei. Nici una dintre cele două părţi nu au fost de acord cu sentinţa şi ambele au inaintat recurs.

Procesul continuă şi in urma infăţişării de luni, mai ales că părţile nu au reuşit să se impace.

Aceasta deşi la termenul anterior, in ianuarie, ceruseră timp pentru a face acest lucru. O posibilă explicaţie a continuării procesului ar putea fi documentul invocat astăzi de Traian Băsescu.

El a spus cei doi i-au transmis, prin intermediul avocatului, un raport al său către compania Navrom cu privire la "un comandant care venise in voiaj la Anvers şi care işi băgase in buzunarele proprii discountul companiei"., am incheiat citatul. Mugur Ciuvică a negat că ar fi transmis un astfel de document.

In schimb, liderul PD Cozmin Guşă afirma intr-un interviu că asupra lui Traian Băsescu se fac presiuni despre care ar şti şi Ion Iliescu. Domnul Guşă vorbea chiar despre un nou document in dosarul Ciuvică - Băsescu.

Despre aceste declaraţii, Train Băsescu a declarat insă că nu este şantajat cu vreun document şi a sugerat că ele ar fi scenarii asemănătoare cu cele ale lui Mugur Ciuvică.

De altfel, Vicepreşedintele PD Radu Berceanu a anunţat că va cere, sancţionarea lui Cozmin Guşă deoarece acesta a continuat seria declaraţiilor care aduc deservicii partidului.