Cozmin Gusa se joaca deja cu nervii PD, pentru a fi dat afara din partid. Intii spune ca Basescu e santajabil, dar fara probe. Apoi ii face pe democrati sa creada ca ar urma sa demisioneze, dar, surpriza, n-o face.

Mai multi deputati din grupul PD de la Camera Deputatilor se asteptau ieri la demisia lui Cozmin Gusa din partid. Gusa apare, pe la ora 16.00, inainte de inceperea sedintei de plen si explica senin ziaristilor ca nu demisioneaza.

In schimb, anunta ca astazi va lua o decizie in functie de rezultatele analizei protocolului dintre „Initiativa 2003“, o ONG infiintata dupa plecarea din PSD, si PD, care dateaza din ianuarie 2004. Initial pastreaza misterul despre ceea ce s-ar putea decide in urma acestei analize, insa ulterior declara la Mix FM ca astazi „s-ar putea discuta inclusiv plecarea din partid“.

Boc ii ameninta pe rebeli

Presedintele executiv Emil Boc a intervenit ieri in scandal, amenintindu-l pe Gusa. „Prioritatile PD in perioada urmatoare sint sustinerea guvernarii, respectarea promisiunilor electorale, semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana si alegerile din Primaria Capitalei.

Abia dupa semnarea tratatului din luna aprilie si cistigarea Primariei Bucuresti vom putea discuta de alegerile din PD, pentru care este posibil sa-mi depun candidatura, si vom putea discuta despre fuziunea cu liberalii. Orice abatere de la aceste prioritati, pentru oricine, se va solda cu excluderea din partid“, a amenintat Boc.

Berceanu si grupul celor 15

Radu Berceanu a mers mai departe, depistind si un motiv pentru atitudinea lui Gusa. „In legatura cu motivul pentru care continua, impresia mea este ca Gusa si acum are oarecare proiecte. Mi-e teama ca exista si vreo 15 parlamentari care vor sa faca parte din grupul Ponta si impreuna cu grupul lui Gusa sa mearga pe ideea de tineri politicieni“. In replica, Gusa si Ponta dezmint.

Gusa spune ca „astea sint in imaginatia lui Radu Berceanu“, iar Ponta ca „Berceanu minte, pentru ca isi doreste sa scape de toti tinerii din politica, si din propriul partid, si din celelalte“.

PD Mures, intre capra si varza

Filiala PD Mures, una dintre cele care il sustin pe Gusa, pare sa incerce o mediere, venind ieri cu propunerea ca Emil Boc sa fie viitorul presedinte, iar Gusa presedinte executiv. „Emil Boc este primarul Clujului si cred ca partidul nu ii va permite sa renunte la aceasta functie.

In conditiile in care va fi ales presedintele PD, va lipsi patru-cinci zile de la Bucuresti, iar in spatele lui se vor face jocuri. In aceste conditii ar trebui sa aiba un presedinte executiv de incredere“, a declarat Dinu Socotar, presedintele PD Mures.

Gusa ia Initiativa

Ca un semnal al planurilor lui Gusa, astazi, „Initiativa 2003“, organizatie fondata de Gusa dupa plecarea din PSD, va face analiza protocolului incheiat cu PD. Aurelian Pavelescu, membru al Initiativei, ne-a declarat ieri ca acest bilant nu este intimplator. „Motivatia sta in primul rind in ultimele evenimente, care ne-au pus intr-o situatie delicata.

Noi n-am intrat in PD pentru functii, nu ne-a adus cineva neconditionat si vom dovedi asta“, a spus Pavelescu, anuntind ca va face public protocolul. S-a vorbit despre unii oameni din jurul lui Gusa, care fac manevre; noi nu sintem asa“, a declarat Pavelescu. Una dintre revendicarile «Initiativei» la momentul formarii acesteia era promovarea tinerilor.

„Promovarea tinerilor in PD era initiativa «Initiativei». Nu ne deranjeaza ca Basescu si-o revendica, apreciem ca a preluat proiectul nostru, dar nu vrem sa fim acuzati ca am fi beneficiat de cadouri“, a spus secondantul lui Gusa. Acesta a mai precizat ca, dupa analiza de miine, „orice decizie este posibila“.

La discutii vor participa, in afara de Gusa si Pavelescu, „alte citeva persoane din PD care sint si membri ai Initiativei“.

Mihaela Ganet, Raul Balogh