Imigrantii ilegali din Marea Britanie si falsii azilanti risca deportarea, iar cei care incearca sa se foloseasca de sistemul britanic de imigratie pentru a ramine fraudulos in tara se vor confrunta cu controale dure.

In fata sustinerii populare de care se bucura politica antiimigratie a Partidului Conservator, Guvernul laburist a anuntat ieri, la rindul lui, o inasprire a masurilor in acest domeniu. Astfel, in Regatul Unit va fi introdus un sistem de imigratie economica de tip australian, pe baza de puncte.

Marea Britanie are nevoie de mina de lucru

Vor fi evaluate abilitatile si cunostintele profesionale ale strainilor care doresc sa lucreze in Marea Britanie, astfel incit acestia sa ocupe locurile vacante in domeniile in care exista o criza de mina de lucru in tara.

La frontiera vor fi introduse noi forme de control digital al identitatii persoanelor, care vor include, incepind din anul 2008, amprentarea electronica a tuturor celor care intra in Marea Britanie.

Tuturor cetatenilor care stau in tara mai mult de trei luni le vor fi eliberate carti de identitate speciale si se va verifica mult mai drastic daca cei ale caror permise de munca au expirat au parasit teritoriul britanic.

Imigrantii ilegali, expulzati

In plus, detinatorii unui permis de munca nu vor putea fi insotiti decit de sot/sotie si copii. Guvernul Blair intentioneaza, de asemenea, sa introduca modalitati mai eficiente de analiza a cererilor de azil, astfel incit cele nejustificate sa fie respinse, iar falsii refugiati sa fie expulzati cit mai rapid.

In acelasi timp, Ministerul de Interne va lansa o campanie de combatere a exploatarii imigrantilor clandestini de catre traficantii de persoane pentru munca la negru.

Un sistem care era prea permisiv

Laburistii au respins ideea avansata de Partidul Conservator, de a stabili o cota fixa de imigranti care sa fie acceptati anual in Regatul Unit (numarul propus fusese de 15.000). Guvernul a calificat drept imposibil de aplicat si masura trierii azilantilor intr-o alta tara, invocind motivul ca „pur si simplu o astfel de tara nu exista“, dispusa sa accepte gazduirea acestora.

Laburistii au decis totusi sa abordeze mai eficient problema imigratiei ilegale in urma numeroaselor acuzatii aduse de adversarii politici ca sistemul britanic incurajeaza afluxul de cetateni straini care profita de pe urma permisivitatii acestuia.

Un scandal izbucnit anul trecut pe aceeasi tema, cind chiar firme britanice de avocatura au facilitat stabilirea in tara a unor imigranti ilegali din Romania si Bulgaria, au dus la suspendarea temporara a acordarii de vize persoanelor din cele doua tari. Un sondaj recent arata ca 77% din electoratul britanic considera ca laburistii nu detin controlul asupra imigratiei.

Romanii din Spania - in legalitate

In Spania, a inceput ieri regularizarea situatiei celor peste un milion de imigranti clandestini din tara. Masura incearca sa puna capat muncii la negru si este deschisa celor care se afla in tara de peste 6 luni, au un contract de munca pe 6 luni, nu au antecedente penale si s-au inscris la o primarie spaniola inainte de 8 august 2004. Data limita de prezentare a dosarului este 7 mai a.c.