Apartamentele de bloc s-au scumpit alarmant in ultima perioada. Se prognozeaza totusi ca pina la sfirsitul anului cresterea nu va depasi 15%. Totul va depinde insa de factorii care au influentat pina in prezent evolutia pietei imobiliare.

Preturile apartamentelor din blocuri au explodat in ultimele luni. Fenomenul i-a luat prin surprindere pe specialisti, mai ales ca este vorba de blocuri care nu au fost moderni-zate sau consolidate. Cererea a crescut foarte mult din cauza popularitatii de care s-a bucurat, in ultimii ani, creditul ipotecar. Oferta a ramas aceeasi, iar cererea a crescut.

Din cauza preturilor mari ale apartamentelor, au inceput sa fie tot mai cautate terenurile pentru construirea de case. Specialistii considera ca pina la sfirsitul anului preturile nu vor creste cu mai mult de 15%. Se considera ca pentru a se atinge acest obiectiv este necesara stimularea extinderii fondului locativ prin construirea de noi locuinte.

Preturile nu au scazut in ciuda faptului ca numarul tranzactiilor efectuate in ultima perioada s-a mentinut la un nivel scazut.

Apartamente vechi la preturi noi

Agentii imobiliari apreciaza ca preturile apartamentelor din zonele nu foarte pretentioase ale cartierelor din Capitala au crescut cu 5.000 pina la 6.000 de euro fata de luna noiembrie a anului trecut. O garsoniera confort I in Berceni sau Pantelimon se vinde si cu 29.000-30.000 de euro.

„Pretul unei garsoniere confort II ajunge la 19.000-20.000 de euro, iar doua camere confort I in sectorul 4 la 33.000-34.000 de euro“, spune Sebastian Vilcescu, directorul agentiei Simplex AS. Aceasta crestere este cu atit mai surprinzatoare, cu cit nu este vorba despre imobile noi.

„Starea blocurilor nu s-a imbunatatit, dimpotriva. Consider ca 80% din cresterea preturilor a fost generata de creditele ipotecare“, spune Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari.

„S-a inregistrat aceasta crestere din cauza zvonurilor privind cresterea preturilor. Proprietarii nu au mai vrut sa vinda“, apreciaza Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Optimism moderat

Agentii imobiliari considera ca ritmul de crestere a preturilor va fi mai lent in lunile urmatoare. Una dintre cauze ar fi ca, la actualele preturi de pe piata, creditele se obtin mult mai greu, deoarece solicitantul trebuie sa aiba un salariu mare. In aceste conditii cererea va fi mai mica.

Anuntata reducere a dobinzilor pentru creditele imobiliare poate face insa ca acestea sa ramina in continuare acesibile. Evolutia preturilor apartamentelor de bloc va depinde si de ritmul in care se vor construi noi imobile de locuit.

„Ramine de vazut daca politica fiscala va incuraja extinderea fondului locativ. Ar trebui sa se insiste pe credite pentru construirea de noi locuinte. Daca nu se realizeaza acest lucru, preturile vor creste in continuare“, sustine Emil Giurgiu.

Terenurile, din ce in ce mai cautate

Cresterea preturilor apartamentelor i-a determinat pe multi dintre cei care se afla in cautarea unei locuinte sa se orienteze catre terenuri situate in apropierea Capitalei. “Au inceput sa se caute terenurile pe care sa se construiasca locuinte.

Decit sa cumpere un aparta-ment la aceste preturi, oamenii prefera sa cumpere cu 8-10 euro pe metrul patrat terenuri in localitati de linga Bucuresti, cum ar fi Jilava sau 1 Decembrie. Cu banii ce ramin, pina la pretul unui apartament, pot sa-si construiasca o casa”, spune Sebastian Vilcescu.

Si preturile terenurilor au crescut mult in ultima perioada, insa in acest proces un rol important l-au jucat speculatiile facute de persoane care au cumparat si au revindut apoi la preturi mai mari suprafetele achizitionate.