Romanii au mincat anul trecut din import de 1,6 miliarde de euro. Doar 20% din aceste achizitii reprezinta alimente care nu se pot produce in tara noastra. Se apeleaza la marfuri din afara granitelor, pentru ca productia interna nu este suficienta sau de moft.

Citricele, bananele, cafeaua, condimentele si uleiul de palmier sint produse agroalimentare pe care romanii sint nevoiti sa si le procure din import, pentru ca nu se pot realiza in tara noastra. Ponderea cea mai mare in total importuri o au insa marfurile care se realizeaza si in Romania.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, anul trecut tara noastra a importat produse agroalimentare in valoare totala de peste 1,6 miliarde de euro, din care numai 332 de milioane de euro, adica in jur de 20%, au fost cheltuiti pentru alimentele exotice.

Restul de 80% reprezinta sumele pe care romanii le-au platit pentru produsele deficitare sau pentru diversificarea gamei de marfuri existente pe piata autohtona.

Valoarea produselor pentru care oferta interna nu a acoperit integral consumul, printre care porcii vii, carnea de porc, florile, legumele proaspete in extrasezon, zaharul sau conservele de legume si fructe, se ridica la 622 de milioane de euro.

De asemenea, produsele importate pentru diversificarea gamei sortimentale a ofertei de pe piata romaneasca au insemnat un plus de 260 de milioane de euro la deficitul balantei comerciale. Printre marfurile importate apreciate de romani se numara ciocolata, tutunul, produsele de patiserie si fructele proaspete.

Deficitul comercial a depasit miliardul de euro

Anul trecut, deficitul balantei comerciale pe sectorul agroalimentar s-a ridicat la peste un miliard de euro, cu 0,6 procente mai mult decit in 2003. Mai precis, am importat produse agroalimentare de 1,6 miliarde de euro, cu 7,4% mai mult fata de 2003, si am exportat in valoare de aproximativ 590 de milioane de euro, in crestere cu 22,4% comparativ cu anul 2003.

In topul celor mai mari importuri din punct de vedere al valorii se afla detasat tigarile si tutunul, pentru care romanii au cheltuit 195 de milioane de euro, carnea de porc, care a marit deficitul balantei comerciale cu peste 178 de milioane de euro si griul - care ne-a costat 135 de milioane de euro.

La exporturi, s-au detasat animalele vii, pentru care tara noastra a cistigat in jur de 140 de milioane de euro, uleiul de floarea-soarelui si soia, care au insemnat un venit de 70 de milioane de euro, si semintele de floarea-soarelui, care ne-au adus 62 de milioane de euro.

Uniunea Europeana, partenerul comercial numarul unu

Anul trecut, principalul partener comercial al Romaniei pe segmentul produse agroalimentare a fost Comunitatea Europeana. Exporturile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 67%, in timp ce importurile din tarile membre ale UE au detinut o pondere de 52%.

De asemenea, din punct de vedere al importurilor, statul de unde am achizitionat cea mai multa mincare a fost SUA, cu 10% din total produse achizitionate din afara granitelor. In schimb, americanii nu au prea fost interesati de produsele autohtone, astfel ca doar 1% din exporturi au mers in aceasta tara.

Bruxelles-ul insista pe SAPARD

Programul SAPARD reprezinta punctul principal de discutie pe agenda oficialilor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care vor face o prima vizita de doua zile la Bruxelles. Pe sectorul sanitar-veterinar se pare insa ca ministerul si-a luat adio de la renegocierea termenelor.

Aceasta cu toate ca pina la 31 decembrie 2004 nu s-a finalizat procesul de inregistrare a bovinelor, asa cum s-a negociat.