Asigurarile private de sanatate sint asteptate de toti. Suficient stimulate, ar putea sa schimbe fata Sanatatii romanesti. Singurul impediment este ca prevederile acestei legi nu sint sustinute de Codul fiscal.

Legea asigurarilor private de sanatate a fost adoptata de Parlament la inceputul lunii mai 2004, iar normele de aplicare ar fi trebuit sa fie gata in maximum sase luni. In acest moment, normele sint gata, dar sint inca dezbatute cu societatile de asigurare. Ramin de lamurit aspecte legate de deducerile care se vor face pentru cei care platesc asigurarile private de sanatate.

In timp ce Legea asigurarilor spune ca „cheltuielile efectuate de persoana fizica sau angajator cu asigurarile private de sanatate sint deductibile fiscal“, Codul fiscal nu prevede nici o deducere pentru angajat si una insuficienta pentru angajator.

„O deducere de 200 de euro pe an nu este interesanta pentru un angajator. Ar trebui sa se intimple si cu asigurarile private ceea ce se intimpla cu bonurile de masa. Pe linga salariu, angajatorul sa ofere si o asigurare medicala care sa nu fie impozitata“,

afirma dr. Vasile Cepoi, fost secretar de stat la Ministerul Sanatatii, unul dintre specialistii care au lucrat la normele de aplicare a Legii asigurarilor private.

Asigurari obligatorii pentru servicii de baza

Ce noutati aduc pentru cetateni aceste asigurari si care vor fi conditiile de aplicare? Aceste asigurari private sint facultative si pot fi contractate numai de cei care contribuie deja la fondul public de asigurari de sanatate pentru servicii medicale de baza sau care le achita la un asigurator privat. Prin contract, cei asigurati privat vor avea garantia unor servicii medicale de calitate.

In plus, vor avea parte de „acces real“ la toate categoriile de servicii pentru care se asigura. Potrivit normelor la Legea asigurarilor, se pot contracta asigurari suplimentare, complementare sau substitutive.

„Asigurarile suplimentare cuprind serviciile medicale pe care nu le deconteaza sistemul public (confort sporit de spitalizare, interventii estetice, o serie de servicii stomatologice etc.).

Asigurarile complementare se refera la serviciile care sint decontate partial de catre sistemul public de asigurari (compensarea unor medicamente, patru proceduri lunare de fizioterapie etc.), iar cele substitutive - la serviciile din pachetul de servicii de baza oferite de sistemul public.

Avantajele fiecarui tip de asigurare tin de starea de sanatate si de posibilitatile financiare ale fiecaruia“, mai explica dr. Vasile Cepoi.

Asigurari individuale sau de grup

Contractele de asigurari se vor putea incheia individual sau colectiv (de catre un angajator).

„La asigurarile de tip individual vor avea acces numai persoanele cu venituri mari, care vor dori un confort mai crescut si tratament preferential. Cele colective se adreseaza in special salariatilor, iar accesul este conditionat de politica firmei fata de salariati si de legislatia fiscala. La asigurarile colective ar putea avea acces majoritatea salariatilor“, mai afirma dr. Vasile Cepoi.

Si strainii din Romania se pot asigura la privat

Potrivit legii, pentru a deveni asigurat la privat trebuie sa indeplinesti cumulativ mai multe conditii: sa ai domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, indiferent de cetatenie; sa fii inscris pe lista unui medic de familie; sa te supui unui examen medical prealabil, in vederea stabilirii riscului.

In ceea ce priveste serviciile de care poti beneficia in sistem privat, acestea merg de la cele de prevenire pina la asistenta medicala la domiciliu, dispozitive medicale (proteze, carucioare), tratamente stomatologice, medicamente si chiar servicii medicale in strainatate.