Exista in spectrul politic un personaj cu o traiectorie speciala, atipica pentru Romania postdecembrista. E vorba de Cozmin Gusa, actualul secretar general al PD. In iunie 2001 nu exista in politica dimboviteana. Dupa mai putin de patru ani, a contabilizat deja doua ascensiuni fulminante si tot atitea scandaluri de pomina.

Politicianul Gusa a fost inventat de Adrian Nastase. Fostul premier l-a luat de la trustul de presa al lui Dan Voiculescu si l-a catapultat direct in functia de secretar general al PSD. Prin aceasta miscare, Nastase si-a pus in cap toti dinozaurii, rinocerii, hipopotamii, hienele, ciutele si alte vietati din partid. Si toatea astea, din ambitia de a-l promova pe vulpanul de la Cluj.

Desi l-a injurat virtos pe Basescu, visul urit al sefului sau Nastase, Gusa n-a facut prea multi purici in PSD. Incoltit de praduitorii partidului-stat, a demisionat dupa un an si o luna, ratacind o vreme prin ceata societatii civile. Inceputul lui 2004 - an greu, cu doua campanii electorale - i-a adus un desant spectaculos in curtea PD.

Daca Nastase i-a dat o prima sansa, Traian Basescu i-a oferit-o pe a doua. Si, la fel ca in cazul PSD, miscarea n-a fost digerata cu placere de “greii” PD. Basescu a miriit la ei, deschizindu-i lui Gusa calea spre o pozitie influenta in noul sau partid.

Ceea ce n-a intuit Traian Basescu, in ciuda flerului sau de marinar hirsit, a fost ambitia nemarginita a fostului sau inamic. Structura genetica a lui Cozmin Gusa nu-i permite acestuia sa accepte o disciplina de partid.

Tinarul si agitatul politician vrea sa ajunga departe, dar ii lipseste o calitate fundamentala: rabdarea. Partidele nu sint totusi poligoane de incercare pentru surplusul de ambitie al unui tinar carierist.

E bine ca Gusa nu are stare, ca fierbe intens, ca laptele, dar e rau ca n-a aflat, pina la virsta asta, ca laptele are prostul obicei sa dea in foc.

Cind l-a vazut pe Traian Basescu instalat la Cotroceni, lui Cozmin Gusa trebuie sa-i fi incoltit in minte un gind naravas: acela de a ocupa locul ramas vacant in fruntea PD. A dat din coate in stinga si-n dreapta, facind valuri cit casa.

Daca n-ar fi fost autoritatea de fier a lui Basescu, transmisa telepatic si anticonstitutional din Dealul Cotrocenilor, probabil ca am fi avut parte de un tsunami politic.

E greu de spus daca Gusa ar fi o solutie mai buna la conducerea partidului decit Boc sau alt fruntas democrat. Cert e insa ca pe Boc l-a propulsat Traian Basescu, in vreme ce pe Gusa il vrea Lavinia Sandru.

Din perspectiva acestui amanunt, Gusa ar putea avea avantaj doar in grupul adolescentilor cu cosuri pe fata...

Cozmin Gusa face citeva afirmatii riscante pentru un personaj care se viseaza lider de partid, fie el PD sau oricare altul.

Daca e sa dai crezare teoriei sale, strecurate cu abilitate printre rinduri, adevaratul cistigator al alegerilor de anul trecut nu este Traian Basescu, ci Cozmin Gusa!

Cel mai agitat pedist uita ca, fara magnetismul lui Basescu, acum ar fi fost cu totii in opozitie, facind genuflexiuni pe o arie de Ludwig van Iliescu si o sonata de Wolfgang Amadeus Nastase.

Dar asa se intimpla cind apare fudulia: e mai greu sa administrezi succesul decit infringerea.

In PSD, Gusa a folosit ca argument nevoia de intinerire a partidului. In PD insa nu mai beneficiaza de aceeasi arma. Emil Boc ori Adriean Videanu nu au nici 70 de ani si nici profilul lui Vacaroiu sau Cozmanca.

In privinta capacitatii sale de a intineri scena politica dimboviteana, Cozmin Gusa merita toata increderea. El a adus-o de la Cluj pe tinara Laura Andresan, distinsa intelectuala a vibratoarelor, pentru a o lansa pe orbita presei parlamentare. Iata cum o decizie manageriala poate trimite politica brat la brat cu saloanele de masaj erotic si cu ratacirile nocturne ale lui Mutu.